PORTRET/ Elena Pleşca - Psihologul care ştie ce meserie vi se potriveşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Pleşca

Pietreanca a înfiinţat acum 13 ani primul cabinet privat de psihologia muncii din ţară, după ce mai bine de două decenii a fost laborant la Fibrex.

A terminat în 1971 Şcoala Profesională cu specializarea de laborant chimist. Imediat s-a angajat la Fibrex Săvineşti, însă faptul că avea deja un loc de muncă nu a împiedicat-o să evolueze şi să-şi dorească să studieze. A terminat Liceul Seral „Petru Rareş“, iar mai apoi a urmat Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Politice la Bucureşti.

A fost preşedinte de sindicat în anii ’80

„Cred că adevărata mea şcoală de formare poartă amprenta lucrului la Fibrex Săvineşti. Am găsit acolo nenumărate posibilităţi de a mă perfecţiona“, povesteşte psihologul. În anii ’80, Elena a fost şi preşedinte de sindicat. Pentru că-i plăcea să înţeleagă problemele oamenilor s-a hotărât să studieze şi psihologia. „Când cineva deschidea uşa biroului meu îmi dădeam seama ce vrea. E suficient să fii sincer şi cei din jur sunt de partea ta“, explică pietreanca.  

Spiritul de echipă a determinat-o pe Elena să joace fotbal în tinereţe în echipa de fete Relon Săvineşti. Timp de doi ani, pietreanca a jucat pe postul de extremă dreapta în echipă şi spune că fotbalul între fete nu este un sport dur.

„Mi s-a părut ireal la acea vreme să-mi iau echipament sportiv gratuit. În plus, mă încânta mult spiritul de echipă şi faptul că nu erau băieţi“, spune femeia. Din primăvara anului 1997 a început să lucreze în cabinetul de psihologie a muncii de la Fibrex Săvineşti. „Am examinat acolo peste 6.000 de persoane. Pot să spun că este o satisfacţie, dar şi o povară în acelaşi timp“, îşi aminteşte psihologul. După închiderea fabricii a cumpărat logistica cabinetului şi s-a privatizat. Elena Pleşca a avut primul cabinet privat specializat în medicina muncii din România.

Premiată de Colegiul Psihologilor din România 

În 2005, a pus bazele Colegiului Psihologilor Filiala Neamţ şi a fost aleasă în funcţia de preşedinte, pe care o deţine şi astăzi. Pentru munca depusă, Elena Pleşca a primit o diplomă de merit din partea Comitetului Director al Colegiului Psihologic din România. În prezent, Elena Pleşca deţine patru specializări: psiholog  în medicina muncii, în transporturi, în domeniul serviciilor şi a securităţii naţionale.


„Oamenii nu pleacă supăraţi de la mine“

„Până în 2009 m-am ocupat de testări psihologice. Acum supervizez tinerii psihologi şi studenţii“, completează pietreanca. Elena Pleşca spune că prin intermediul psihologiei încearcă să aducă oamenilor starea de bine şi că, de-a lungul carierei sale, s-a ocupat de mii de oameni. „Chiar şi când am dat rezultate defavorabile, oamenii n-au plecat supăraţi de la mine. Le explicam că nu este bine pentru ei să ocupe un anume post“, adaugă psihologul.

Profil
Născută. 4 noiembrie 1954, comuna Brusturi Drăgăneşti, judeţul Neamţ.
Studii. Facultatea de
Psihologie şi Asistenţă
Socială, Master în Psiho-
terapie Recuperatorie.
Familie. Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai importante realizări în cariera dumneavoastră?
Am două mari satisfacţii. Prima e că mi-am ales drumul corect în viaţă. Este foarte greu să faci ceea ce-ţi place, iar eu cred că în niciun alt domeniu n-aş fi reuşit să obţin astfel de performanţe. Cea de-a doua satisfacţie este legată de obţinerea abilitării în psihologia transporturilor. Timp de trei ani am muncit ca să o pot obţine şi am fost prima din Neamţ. 
Ce vă mai doriţi pe plan profesional?
Dorinţa mea este să transmit tinerilor psihologi care vin la mine informaţii practice, de care nu pot dispune în altă parte. Vreau să transmit partea nevăzută şi secretele psihologiei.

Ce-i place
Se delectează cu lecturi de specialitate pentru că vrea tot timpul să ţină pasul cu noutăţile. „Îmi place shopping-ul şi să privesc oraşul de sus, în mod special de pe Pietricica“, povesteşte psihologul. Adoră să descopere noi străzi din oraş.

Ce nu-i place
Detestă oamenii care n-au cuvânt, minciuna şi abuzul de încredere. Elena Pleşca mai spune că „nu-mi place lipsa totală de cultură. De asemenea, e foarte urât să foloseşti informaţiile confidenţiale ale unui prieten pentru a trage foloase din ele“.