Lupta fostului dascăl navetist
0Fost profesor de limba engleză în cinci sate din Bihor, orădeanul încearcă de câteva luni să-şi câştige banii cheltuiţi pe transport.
George Ţicală, un orădean în vârstă de 29 de ani, a predat limba engleză copiilor din cinci sate din Bihor, făcând zilnic naveta între Oradea şi şcolile din Paleu, Uileacu de Munte, Cetariu, Şişterea şi Şuşturogiu. „În fiecare zi mergeam în două sate. De multe ori, nu aveam autobuz să mă întorc”, a povestit George, care, din septembrie 2009, nu mai este profesor, din cauza reducerilor de posturi din învăţământ. Câştiga un salariu de aproape 1.000 de lei, din care 120 îi cheltuia pe transport.
Nici astăzi nu a primit de la primăriile şi şcolile la care a predat banii cuveniţi. „Am patru luni neplătite. Am înţeles că s-a decis să se plătească naveta doar cadrelor active”, a spus George, care aproape că şi-a luat gândul de la aceşti bani. Acum este taximetrist în tură de noapte. Pe timpul zilei face traduceri. El a absolvit o şcoală specială de translatori, la Bologna.
O boală mai veche
Potrivit lui Ioan Ţenţ, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLÎ) Bihor, mai multe cadre didactice se plâng şi acum că nu primesc banii de transport. „Sindicatul a negociat actul normativ şi am câştigat acest drept bănesc, pentru profesori. Nu putem merge la fiecare primărie să-i convingem să le plătească profesorilor transportul”, a explicat Ioan Ţenţ. Reprezentanţii primăriilor din satele în care a predat Ţicală dau vina pe veşnica problemă: banii. „Îi vom da banii când îi vom avea, când Consiliul Local va stabili bugetul”, a spus Eva Potor, contabil la primăria Cetariu, unde a predat, până anul trecut, actualul taximetrist.
Justiţia estesingura soluţie
În septembrie 2009, în Bihor au fost disponibilizate, potrivit datelor primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, aproximativ 700 de cadre didactice, nedidactice sau personal auxiliar. O parte dintre aceste persoane aşteaptă încă să-şi primească banii de transport. Liderii de sindicat spun că singura lor soluţie este justiţia. „Doar acţionând în justiţie îşi pot recupera banii”, a spus Ioan Ţenţ, preşedintele SLÎ Bihor.