FOTO Garda de Mediu amendează Petrom pentru scurgerea de țiței de la Suplacu de Barcău
0Alertă s-a declanșat în Bihor după ce o conductă Petrom din Schela, Suplacul de Barcău s-au fisurat. Aproape 500 de litri de țiței s-au scurs în apele Barcăului, echipajele de intervenție reușind să oprească la timp un accident ecologic de proporții. Chiar dacă zona este în proporție de 90% curățată, autoritățile mențin supravegherea și promit amenzi celor care au provocat accidentul.
Autoritățile de Mediu din Bihor desfășoară o amplă anchetă după ce una dintre conductele Petrom de la Schela Suplacul de Barcău s-a fisurat. O parte din țiței s-a scurs prin canalele colectoare în râul Barcău. Echipajele de intervenție ale Petrom alături de autoritățile de mediu au reușit să oprească la timp ceea ce se putea transforma într-un dezastru ecologic. Baraje și diguri au fost construite ad-hoc pentru a împiedica poluarea apelor. Chiar dacă zona s-a decontaminat aproape în întregime, Inspectori de la Agenția de Protecția Mediului, Garda de Mediu și Adminsitrația Bazinală de Apă Crișuri rămân în stare de alertă pentru că o ploaie puternică ar putea extinde poluarea până peste graniță.
"Incidentul s-a produs din produs din pricina unei fisuri la conducta supraterană, dar, din fericire, poluarea a fost stopată al timp. Echipele noastre sunt la fața locului și monitorizează calitatea apelor. Poluarea a fost relativ mică, în sensul în care nu a afectat flora și fauna și nici nu au murit pești. Suntem în stare de veghe, pentru că, dacă ar crește debitul apelor ar fi pericol ca poluarea să se extindă, iar atunci vom dispune închiderea barajului", spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Crișuri. "Acum verificăm care a fost defapt impactul asupra apelor. Vom realiza două buletine de calitate a apelor. Dacă aceste buletine vor ieși bune înseamnă că echipa de intrevenție Petrom a acționat suficient de repede pentru a preveni pagubele și nu vor primi amendă din partea noastră ", a mai spus Mihociu.
Și reprezentanți Agenției de Protecție a Mediului spun că, cel puțin momentan, situația este sub control. "Avem oameni în teren care monitorizează situația. În zonă sunt montate baraje care au oprit sursa de poluare pe loc. Practic, la ora actuală, se culege pelicula de țiției de pe suprafața apei. Cei de la Petrom au luat măsuri și au construit un dig de apărare până la decontaminare.
Chiar dacă nu momentan nu există niciun pericol, rămânem în alertă pentru cazul în care vor veni ploi puternice. Atunci vom fi obligați să oprim barajul pentru ca poluarea să nu se extindă spre Ungaria", spune Adriana Calapod, șefa biroului de monitoring a Agenției de Protecția Mediului Bihor.
Click aici pentru imagini de la Suplac
Petrom nu scapă de amendă
Chiar dacă intervenția rapidă și eficientă a echipajelor Petrom îi poate scăpa de o amendă din partea Direcției Apelor Crișuri, Garda de Mediu spune că firma va fi sancționată.
"Încă nu s-au încheiat lucrările de depoluare și nu putem estima rezultatele. Cert este că vom sancționa compania , dar nu putem decide încă valoarea amenzii. În astfel de cazuri o amendă poate ajunge și până la un miliard de lei vechi", spune Alin Sălăjan, inspector al Gărzii de Mediu Bihor.
"De când s-a produs incidentul oamenii s-au mișcat eficient ținând cont de faptul că 1.500 de litri de țiței s-au scurs. În zonă era un șanț de gaze care a aparținut CFR mai demult. Din cei 1.500 de litri doar 500 au ajuns în apă, restul a fost blocat în șanț. Imediat după ce s-a produs fisura, echipele de intervenție ale Petrom au construit baraje plutitoare. Vestea bună este că țițeiul s-a oprit la al doilea baraj. În restul porțiunilor, până la ultimul baraj, am găsit apă curată", a mai subliniat Sălăjan.
"Toată noaptea s-a pompat cu 8 vidanje pentru a culege țițeiul și acum, în proporție de 90%, a fost curățată zona poluată. De asemenea se lucrează și la curățarea solului contaminat din zonă", a declarat inspectorul.
Echipele Petrom monitorizează de asemenea situația.
"In urma incidentului, au fost informate autorităţile de mediu precum şi persoanele responsabile din cadrul companiei şi s-a acţionat imediat pentru izolarea zonei afectate. De asemenea au fost luate primele masuri pentru limitarea poluării şi îndepărtarea efectelor acesteia.
Echipa pentru situaţii de urgenţă a fost convocată şi în cel mai scurt timp s-au montat 8 baraje din materiale absorbante şi s-au creat puncte de recuperare şi recoltare a produsului petrolier scurs. În urma acestor măsuri s-au extras aproximativ 400 metri cubi de lichid apă şi 10 metri cubi de ţiţei din zona poluată. Echipa pentru situaţii de urgenţă monitorizează în continuare cursul de apa al râului Bărcau", au declarat reprezentanții Petrom.