Tată şi fiu, colegi de bancă pentru fonduri europene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Amărfoae (50 de ani) şi fiul său, Vlad (23 de ani), urmează, în acelaşi timp, cursurile Facultăţii de Zootehnie pentru ca afacerea familiei să prospere. Diplomele îi ajută să atragă bani de la UE

Cei doi au optat pentru cursurile Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ ca să-şi îmbunătăţească propria afacere, ei având un iaz de 20 de hectare cu peşti din şase specii în localitatea Soloneţ-Bivolari.


Diplomele le sunt necesare deoarece una din condiţiile puse de oficialii Uniunii Europene celor care vor să acceseze fonduri nerambursabile este ca patronul sau angajaţii să aibă studii universitare în domeniu.


„Am ales să fiu student pentru fiul meu“ 


Gheorghe Amărfoae este acum student în anul IV, an terminal, la specializarea Piscicultură şi Acvacultură. A ales să vină la facultate şi pentru a-i oferi un exemplu fiului său, pe atunci student la Arte.


„Sunt piscicultor de 30 de ani, aşa încât vreau să cred că nu mai există secrete în această meserie pentru mine. Am ales să fiu student aici pentru a-l determina pe Vlad să-şi aleagă o meserie practică. Când am venit la facultate era deja târziu pentru mine să mai atrag bani nerambursabili. Cei peste 45 de ani primesc un punctaj mic. Vlad, însă, va putea obţine fonduri“, spune Gheorghe Amărfoae.

TATĂL ŞI FIUL SUNT MULŢUMIŢI DE CURSURILE PE CARE LE URMEAZĂ

Fiul său i-a călcat pe urme, iar tânărul are planuri mari pentru afacerea familiei. „În România întâlnim mai mult ferme clasice, iar eu aş vrea să schimb acest lucru. De exemplu, la iazul pe care-l avem aş vrea să mă axez în creşterea crapului în bazine flotoare. Supravegherea peştilor ar fi mai uşoară, la fel şi pescuitul. Ar fi mai puţină mizerie, mâncarea nu s-ar irosi şi nici n-ar fi nevoie de foarte mulţi angajaţi“, dezvăluie Vlad unul din planurile sale.

Iaşi: Mamă şi fiică, colege în clasa a V-a


Deşi la o vârstă respectabilă în comparaţie cu colegii pe care-i are, Gheorghe Amărfoae susţine că nu s-a simţit niciodată dat la o parte de mai tinerii studenţi.
Ba mai mult, aceştia îi cer mereu opinia şi fac practică la iazul lui „Nea Gică“, aşa cum l-au „botezat“. „Mă înţeleg foarte bine şi cu studenţii şi cu domnii profesori. Discutăm deschis despre orice. Suntem prieteni“, spune Gheorghe Amărfoae. De experienţa lui „Nea Gică“ profită şi Vlad. „Eu sunt într-un fel privilegiat. Fiind cu un an mai mic la facultate iau mereu cursurile de la tata. Le am înaintea tuturor colegilor mei“, mărturiseşte Vlad, care este şi bursier la facultate.

______________________

Organizează partide de pescuit
Familia Amărfoae a cumpărat 20 de hectare de iaz în Soloneţ în urmă cu cinci ani. Afacerea a fost pusă pe picioare după doi ani de muncă intensă. „La început iazul era extrem de degradat. Am amenajat o bază de agrement acolo şi organizez partide de pescuit „prinde şi eliberează“. De asemenea, avem şi mai multe bazine unde creştem peşti din şase specii. Atunci când ajung cât de cât la maturitate îi comercializăm“, dezvăluie Gheorghe Amărfoae obiectivul afacerii. La iaz sunt angajate şi alte două persoane.