O bubuitură extrem de puternică a zguduit Iaşul în mijlocul zilei şi nimeni nu poate explica de ce. Posibila sursă a undei de şoc, dezvăluită pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunetul a fost auzit pe o rază de aproximativ 50 de kilometri. FOTO Silviu Gurlui

O bubuitură puternică auzită marţi după-amiază, 9 iulie, în oraşul Iaşi şi în localităţile limitrofe îi nelămureşte pe martori. În lipsa oricărei explicaţii din partea oficialităţilor, ieşenii caută pe reţelele sociale să înţeleagă ce s-a întâmplat.

Potrivit informaţiilor adunate în postările de pe Facebook unde s-a discutat fenomenul, bubuitura puternică a fost înregistrată marţi, 9 iulie, în jurul orei 14.10. Zgomotul puternic a fost urmat la scurtă vreme de o undă de şoc care a cutremurat ferestrele apartamentelor din majoritatea cartierelor Iaşiului.

Fenomenul nu a putut fi explicat nici de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, nici de cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, care au precizat imediat după eveniment că nu au primit nicio sesizare care să indice o situaţie gravă.

Pe de altă parte, oficialii Centrului Antigrindină au precizat că marţi, 9 iulie, nu a fost lansată nicio rachetă. Nici şefii de la Consiliul Judeţean sau de la primărie n-au vreo explicaţie pentru fenomen. Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi, a precizat pentru cotidianul Ziarul de Iaşi că niciun şef al instituţiilor din subordine nu i-a putut explica despre ce este vorba.

O descriere a fenomenului a fost făcută de către profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Acesta a interpretat informaţiile colectate de echipamentul instalat în turnul ceasului din Palatul Culturii, menit să măsoare sunetul şi vibraţiile mecanice produse de fenomenele naturale sau antropice.

„Din calcule reiese că sursa este în partea de Nord-Est a Iaşiului, pe direcţia Iaşi-Bălţi. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, în Republica Moldova, cam la 30 de kilometri distanţă. Unda de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşiului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la ora 14.11. În Iaşi s-a simţit la ora 14.08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că şi aeroportul Iaşi este exact pe această direcţie. Dar poate este doar o coincidenţă”, a scris Silviu Gurlui pe contul personal de Facebook.

Acesta susţine şi că, în urmă cu trei ani, cam la aceeaşi oră, s-a auzit acelaşi sunet, dar şi atunci sursa a rămas necunoscută.

„În mod cumva surprinzător, cu 3 ani în urmă, pe la aceeaşi oră, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat din varii motive”, a precizat Silviu Gurlui.

Bubuitura extrem de puternică auzită pe 1 iunie 2016 la Iaşi nu a primit nici până astăzi o explicaţie clară din partea autorităţilor ieşene. Ambele teorii despre boom-ul sonic emise atunci -  lansarea unei rachete antigrindină sau zgomotul produs de un avion cu reacţie care ar fi depăşit viteza sunetului zburând la joasă altitudine - au fost ulterior demontate. Două evenimente identice şi neelucidate s-au petrecut în mai-iunie 2017 şi în Călăraşi, iar oficialii n-au putut explica în niciun fel sursa zgomotului.

Citiţi şi:

Misterul bubuiturii care a zguduit Iaşiul se adânceşte. Două detunături identice, produse în Bărăgan în ultimele 43 de zile

Misterul bubuiturii care a zguduit Iaşiul în mijlocul zilei. Nimeni nu poate explica sursa zgomotului ce a cutremurat oraşul