Iaşi: Se caută şcoală pentru elevii din Poieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţătorii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean caută acum soluţii pentru ca elevii să nu fie nevoiţi să renunţe la studii.

Rămaşi fără şcoală, oamenii din Poiana sunt decişi să facă tot posibilul pentru ca micuţii lor să înveţe în continuare.
Clădirea renovată la sfârşitul anului trecut a fost cuprinsă de flăcări ieri dimineaţă. Încendiul a izbucnit îm magazia de lemne, cel mai probabil de la un chiştoc de ţigară. Pagubele au fost estimate la aproximativ 200.000 de lei. „Am chinuit mult cu fetiţa, care este în clasa a II-a, pentru a merge la şcoală. Dacă este nevoie, o iau în spate şi merg cu ea până la şcoala din comună“, spune Lenţica Budai.

Şcoală de închiriat

Unii săteni se gândesc deja că vor tocmi oameni care să le ducă copiii cu o căruţă la unitatea de învăţământ din Ţibana. „Am doi copii, unul în clasa a III-a şi altul la grădiniţă. Nu pot să îngheţe anul şcolar. Am căruţă şi poate vorbesc cu un om să-i ducă şi să-i aducă din Ţibana“, spune şi Mihaela Apopei. Cadrele didactice din Poiana nu exclud posibilitatea să închirieze două camere într-o casă din sat, unde să-şi ţină orele.

Unii dintre săteni şi-au arătat disponibilitatea de a-şi închiria casele bătrâneşti sau măcar o cameră pentru ca micuţii să poată învăţa. „Am aici o cameră, e mai mică ce-i drept, dar dacă o să accepte conducerea şcolii eu o dau cu plăcere“, spune Camelia Tudorache. 

Vor să mute şcoala într-o casă nouă

„Sunt copii mici pe care nu pot să-i înghesui. Trebuie să avem spaţiu să aducem băncile şi să punem măcar o tablă“, spune Constantin Viţel, învăţător coordonator în satul Poiana. Din dorinţa de a le asigura celor mici un spaţiu cât mai adecvat, acesta a bătut uliţele din sat.

„Ar fi o construcţie mai nouă care are două camere goale, mari. Dacă proprietarul este de acord, vom improviza acolo săli de curs. În plus, este situată în mijlocul satului şi tuturor copiilor le va fi uşor să vină“, mai spune Constantin Viţel.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar se gândesc şi la varianta închirierii unor maşini care să-i ducă pe copii la şcoala vecină. „Vom cere fonduri de la Consiliul Judeţean ca să reparăm şcoala“, a spus Constantin Şerban, inspector şcolar general adjunct.