FOTO Tainele Culturii Cucuteni, într-o expoziţie unică în ţară. Cum arătă o locuinţă specifică acestei civilizaţii
0Cei care ajung la Palatul Culturii din Iaşi pot vizita expoziţia „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizaţii preistorice”, de la Muzeul de Istorie a Moldovei.
Sute de piese de ceramică din Cultura Cucuteni pot fi admirate la Palatul Culturii din Iaşi. „Piesele vorbesc despre o civilizaţie care a evoluat în decursul a 1.000-1.500 de ani, care este plasată undeva între anii 5.000 î. Ch. şi 3.000 î.Ch. Piesele sunt puse de la cele mai vechi la cele mai «noi», care au deja 5.000 de ani. Ele toate spun povestea Civilizaţiei Cucuteni“, a explicat Senica Ţurcanu, şefa Muzeului de Istorie a Moldovei.
Civilizaţia Cucuteni a început a fi cercetată în 1884, iar piesele au fost descoperite de-a lungul timpului în şantierele arheologice din întreaga Regiune de Nord-Est. Cele mai noi piese aduse în colecţie au fost descoperite anul trecut, dar ele intră în expoziţii după ce trec prin laboratorul de cercetare. „Tot ce este expus aici a fost descoperit în fragmente ceramice acoperite cu o crustă groasă de calcar. Faptul că noi putem admira aceste piese se datorează în primul rând muncii deosebite a specialiştilor din laboratorul de restaurare ceramică“, a completat şefa Muzeului de Istorie a Moldovei.
Elementul de noutate din expoziţie este reconstituirea, în mărime naturală, a unei locuinţe cucuteniană. „Am decorat această locuinţă cu diverse obiecte utilitare, în baza mărturiilor arheologice existente despre aceste spaţii. Unele dintre obiecte sunt din materiale organice, împrumutate de la Muzeul de Etnografie. Materialele organice, evident, nu s-au păstrat în pământ, dar avem elemente care ne arată că acestea au existat. De exemplu, nu avem scăunelele, dar le avem pe cele realizate în ceramică“, au mai explicat reprezentanţii Muzeului de Istorie a Moldovei.
, judeţul Iaşi. Acest vas a fost descoperit în aproape 300 de fragmente şi a fost restaurat în anii 90.
„Primele vase din expoziţie sunt decorate aproape integral, fie cu spirale, fie cu meandre. Noi spunem că «aveau o teamă de gol». După care, într-o fază ulterioară, decorul devine mult mai aerisit şi se renunţă la una din culori. Suprafeţe mari din vas, mai ales cele dinspre fund, nu mai sunt decorate, chiar şi la piese mai mici. Decorul se simplifică din ce în ce mai mult. La vasele cele mai noi apar ilustrate nişte «poveşti», nişte mituri, fie este vorba despre păsări, fie animale“, a mai detaliat şefa Muzeului de Istorie a Moldovei.
Concepută şi realizată în colaborare cu Institutul de Arheologie din cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române, Muzeul Judeţean Botoşani, Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi beneficiind de implicarea Muzeului Etnografic al Moldovei şi a Centrului de Cercetare şi Restaurare-Conservare a Patrimoniului, expoziţia va putea fi vizitată până pe 17 decembrie 2017.
„Civilizaţia Cucuteni reprezintă cea mai strălucită mărturie peste milenii a ceea ce a însemnat «Vechea Europă». Cu mii de ani în urmă, comunităţile cucuteniene ocupau un spaţiu imens, de aproximativ 350.000 km², ce se întindea din sud-estul Transilvaniei, peste Carpaţii Orientali, până la Nipru, cuprinzând vaste teritorii din România, Republica Moldova şi Ucraina“, au transmis reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Citeşte şi: