FOTO Opera de artă din centrul Iaşiului care a costat 16.000 de euro. „Poate fi în armonie cu spaţiul architectural, de asemenea pot fi disonanţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creaţia artistului german Clemens Behr FOTO Primăria Iaşi

În centrul oraşului Iaşi a fost montată o creaţie a artistului german Clemens Behr. În timp ce Primăria Iaşi şi Uniunea Artiştilor Plastici Iaşi susţin că opera este de reprezentativă pentru „arta stradală“, sute de internauţi au postat mesaje de indignare.

 Centrul Iaşiului a devenit scenă pentru o creaţie a artistului german Clemens Behr, însă creativitatea acestuia este luată în râs de cei care au drum pe pietonal sau au văzut imagini cu instalaţia. Practic, în apropierea Palatului Roznovanu a apărut un morman de fiare contorsionate, pe care Primăria a achitat 71.400 lei. Municipalitatea a făcut achiziţia în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei 2018.

„Lucrarea va rămâne în patrimoniul Municipiului Iaşi, urmând a se identifica un alt amplasament decât cel actual, amplasament care va fi decis în urma unor discuţii cu specialişti în domeniu (Uniunea Artiştilor Plastici - filiala Iaşi)“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Atât trecătorii, cât şi internauţii şi-au dat cu părerea, cei mai mulţi considerând achiziţia neinspirată. „Mi se pare o decizie neinspirată din mai multe puncte de vedere: lucrarea în sine, pe care observ că multă lume nu o înţelege şi nu o apreciază; amplasarea ei pe o stradă atât de centrală şi în vecinătatea unor clădiri cu arhitectura veche; portofoliul artistului - deschizând site-ul său am observat câteva lucrări similare expuse în zone urbane, dar nici una într-o zonă atât de centrală şi de clasică a unui oraş de mărimea oraşului Iaşi; nu am observat nici premii sau expoziţii de valoare la care să fi participat; preţul plătit - cred ca acei 16.000 de euro puteau fi investiţi mai inspirat în lucrări mai uşor de înţeles ale unor artişti români sau în alte puncte de interes din oraş“, şi-a argumentat părerea Lucian Lazar, pe pagina de Facebook a Primăriei Iaşi.

Pe de altă parte, artistul plastic ieşean Felix Aftene, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România - filiala Iaşi, a transmis într-un comunicat: „Lucrările lui Clemens Behr se pot înscrie în ceea ce numim artă ansamblaj sau artă stradală. Sunt instalaţii create din material ignobile, materiale pe care le folosesc constructorii în lucrările lor (tablă, lemn, beton, mochetă, pânză, neoane). Artistul, grafician la bază, creează din aceste materiale un obiect ce dialoghează cu spaţiul în care este expus. Poate fi în armonie cu spaţiul architectural, de asemenea pot fi disonanţe, aşa cum susţine şi critica de specialitate din materialul ataşat“.

Într-o conferinţă de presă, miercuri, primarul Mihai Chirica a declarat pe această temă: “Unii au apreciat, alţii au criticat că nu seamănă cu Michelangelo. De acord, nu seamănă cu Michelangello, nici cu Turnul Eiffel, nu seamănă cu nici o lucrare a unui pictor clasic. Poate nici Picasso n-a fost înţeles la momentul lui“.

      

Mai multe pentru tine:
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Cum a devenit salcia simbolul Floriilor. De la rituale sacre şi legende, până la medicină şi industrie
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
După Slănic Prahova, se întâmplă la Cluj. O stradă din municipiul Cluj-Napoca a luat-o la vale
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Jurgen Klopp, sfat pentru succesorul său, ales deja de Liverpool. „Cormoranii” intră într-o nouă eră
Polițiști la volan, instruiți cum să-i oprească pe vitezomani. „Noi aici nu facem școală de șoferi...” VIDEO