Careul penalilor. Cetăţenii din patru localităţi vor plăti din buzunarul propriu noi alegeri, după ce au votat primari condamnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a trecut doar jumătate de an de la alegerile locale, patru primari ieşeni îşi vor pierde deja mandatele, după ce au primit condamnări cu suspendare. Într-un caz este deja certă organizarea de alegeri anticipate, iar ceilalţi primari sunt în diferite etape ale procedurii de încetare a mandatului. Organizarea alegerilor anticipate va fi suportată din bugetele locale.

Prefectura Judeţului Iaşi a avut câştig de cauză în dosarul deschis de primarul comunei Şipote, Dorin Malii, care a contestat ordinul de încetare de drept a mandatului emis de prefectul Marian Grigoraş. În aceste condiţii, comuna Şipote va fi prima din judeţ în care vor fi organizate alegeri parţiale pentru desemnarea unui nou edil, costurile fiind suportate din bugetul local al comunei. Potrivit prevederilor legale, Prefectura va informa Autoritatea Electorală Permanentă că hotărârea a rămas definitivă, după care Guvernul va stabili data de organizare şi desfăşurare a alegerilor parţiale în comuna Şipote. 

Ordinul de încetare a mandatului lui Malii la începutul lunii august, după ce primarul din Şipote a fost condamnat definitiv la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual, faptă comisă în 2008, când era viceprimar. Malii l-a ajutat pe primarul de la acea vreme să obţină ilegal subvenţii APIA, iar în luna iunie a reuşit să câştige pentru prima oară fotoliul de primar al comunei. Până la organizarea alegerilor anticipate, conducerea comunei este asigurată de viceprimarul Constantin Puiu.

Lui Dorin Malii i-au urmat alţi trei edili care au câştigat alegerile din vară din postura de „primari penali”. Ciprian Aiojoaiei, primarul liberal al comunei Oţeleni, a primit o condamnare de trei luni cu suspendare după ce a lovit un consilier local din opoziţie şi a jignit o localnică. Şi în acest caz a fost emis ordinul de constatare a încetării mandatului, însă edilul l-a contestat, iar Prefectura aşteaptă o decizie definitivă a instanţei. În prezent, Primăria este condusă de contracandidatul social democrat al lui Aiojoaiei de la alegerile locale, dar în cazul respingerii contestaţiei lui Aiojoaiei vor fi organizate alegeri anticipate.

Al treilea primar care îşi pierde mandatul este social democratul Ionel Vatamanu din oraşul Târgu Frumos. Acesta a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru confli ct de interese în formă continuată, după ce imediat ce a ajuns primar l-a împuternicit pe viceprimar să vândă un teren din centrul oraşului firmei familiei sale. În acest caz, secretarul localităţii nu a trimis încă Prefecturii referatul în baza căruia va putea fi emis ordinul de demitere a primarului. Potrivit legislaţiei, dacă referatul nu va fi trimis, prefectul poate convoca o comisie de disciplină care să analizeze cazul. Sancţiunile prevăzute de lege sunt mustrarea scrisă, diminuarea drepturilor salariale cu 5-10% pe termen de până la trei luni, suspendarea dreptului de avansare pentru 1-3 ani, retrogradarea pe o perioadă de până la un an sau destituirea din funcţia publică. Sancţiunile sunt dictate de comisia de disciplină a secretarilor consiliilor locale, dar sunt puse în aplicare de primar.

Ultimul edil condamnat este Constantin Cibotaru din comuna Balş, social democratul fiind condamnat zilele trecute definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Aflat la primul mandat, în 2013, Cibotaru a pretins o mită de 20.000 euro unor afacerişti care voiau să concesioneze un teren din localitate pentru a ridica o fabrică. Edilul a dat de înţeles că are influenţă pe lângă membrii Consiliului Local şi îi poate convinge să aprobe concesionarea. Şi în acest caz, Prefectura aşteaptă referatul de la secretarul comunei pentru a putea emite ordinul de încetare a mandatului de primar.