Tâlharii din Galaţi, care au sechestrat şi au ameninţat cu moartea două fetiţe de 11 ani, au fost condamnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indivizii au primit între cinci şi opt ani de închisoare şi au fost obligaţi la plata unor despăgubiri însumând 135.000 de lei. Cele două fetiţe implicate în incident au avut nevoie de consiliere psihologică pentru a-şi reveni din şoc.

Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au dat sentinţa finală în cazul celor patru tâlhari deosebit de periculoşi, care în februarie 2014 au luat cu asalt o vilă din satul gălăţean Hanu Conachi, i-au sechestrat şi torturat pe cei din interior (printre care se aflau şi două fetiţe de 11 ani) şi au furat un seif plin cu bijuterii.

Instanţa a decis ca indivizii să facă între cinci şi opt ani de închisoare, sentinţa fiind definitivă. De altfel, ei erau deja în arest preventiv, mai ales că nu erau la prima faptă cu violenţă săvârşită.

Capul bandei, Văduva Vadar (cel care avea pontul de la un alt infractor periculos - Ionel Moca, zis Machena), a primit o condamnare de opt ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată în stare de recidivă postexecutorie.

„Locotenentul” lui Văduva, Florin Balozache, a fost condamnat la şase ani de închisoare, însă cum individul mai avea o condamnare cu suspendare, judecătorii au decis să îi adauge acestuia un spor, rezultând asftel o pedeapsă de şapte ani.

Ceilalţi doi participanţi la jaf, Ciprian Dumitrachi (taximetristul care i-a dus pe primii doi de la Galaţi la Hanu Conachi) şi Ion Barbu (şofer de pe maşina folosită la întoarcere, care aparţine interlopului Machena), au primit o pedeapsă de câte cinci ani de închisoare.

Tâlhărie ca-n filme

Potrivit rechizitorilui, cei patru infractori au acţionat ca-n filmele cu gangsteri. În luna februarie 2014, ei a intrat cu forţa într-o vilă din Hanu Conachi (Galaţi), unde se aflau proprietara, fiica sa şi o altă minoră (ambele în vârstă de 11 ani), care au fost legate cu bandă adezivă şi ameninţate cu o şurubelniţă pentru a le spune unde este ascuns seiful cu bani şi bijuterii al familiei.

În cele din urmă, ameninţate fiind cu moartea, victimele au mărturisit unde se aflau valorile (evaluate la circa 30.000 de euro), iar hoţii au plecat cu tot cu seif, pe care l-au spart, l-au golit şi l-au abandonat pe un câmp din apropierea localităţii.

După comiterea faptei, Balozache, prin intermediul unei persoane din judeţul Ilfov, a contactat un bijutier din Bucureşti, căruia i-a vândut o parte dintre bijuteriile furate.

Judecătorii au admis şi acţiunea civilă formulată de partea vătămată şi au decis că cei patru trebuie să plătească 135.000 de lei, cu titlu de daune materiale, adică prejudiciul creat. De asemenea, partea vătămată va primi câte 625 de lei de la fiecare inculpat în parte, în total 2.500 de lei, sumă ce reprezintă cheltuielile de judecată. La aceste sume se adaugă şi cheltuielile judiciare către stat, în valoare de 1.985 de lei.

De la pronunţarea primei decizii şi până la rămânerea definitivă a sentinţei, trei dintre inculpaţi (Balozache Florin, Barbu Ion şi Dumitrachi Ciprian) au achitat deja părţii vătămate 18.000 de lei.