Pavel Botezatu a renunţat la pictură, pentru caricatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Botezatu

Când pune mâna pe creion, de multe ori într-o zi, în doar câteva clipe reuşeşte să exprime grafic partea comică a unei realităţi. Face asta de aproximativ 36 de ani, iar în perioada 1974-1990, s-a împărţit, cu egală pasiune, între pictură şi caricatură.

Pavel Botezatu este caricaturistul care aduce, în fiecare zi, zâmbetul pe buze cititorilor presei locale. Modest, artistul nu se grăbeşte să ofere amănunte despre începuturile carierei sale.


Eram elev în clasa a XII, când am publicat prima lucrare în revista Urzica", îşi aminteşte Pavel Botezatu.
Apoi continuă: „A fost un concurs pe care l-am câştigat şi aşa a apărut caricatura mea în presă. Am păstrat colaborarea şi aveam câte o lucrare în fiecare număr al revistei".


Artistul a continuat să-şi fructifice talentul trimiţând lucrări la saloane de grafică umoristică din ţară şi din străinătate.
După 1990, am plecat la saloanele din străinătate. Atunci am renunţat la pictură, în general îmi plăcea să realizez portrete. Am participat la 250 de expoziţii naţionale şi intrenaţionale", a spus caricaturistul.
În plus, artistului îi place calitatea şi fiecare lucrare este considerată un nou test, o nouă încercare.


A ilustrat cărţi din toată lumea
Lucrările caricaturistului gălăţean pot fi admitare pe aproape întreg mapamondul , atât în ziarele şi revistele româneşti, cât şi în publicaţii internaţionale din ţări, precum Iugoslavia, Italia, Belgia, Spania, Olanda, Germania, Bulgaria şi USA. În cariera sa, Pavel Botezatu a realizat peste 100 de ilustraţii de carte, coperţi sau chiar pagini de cărţi şcolare.
Temele pe care le ilustrez în caricaturile mele sunt alese din realităţile cotidiene. Uneori am şi desene de divertisment, nelegate de o realitate" , precizează artistul.


40 de premii internaţionale
Caricaturile sale sunt apreciate atât în ţară cât şi în străinătate, reuşind să obţină, în cei 36 de ani de carieră, peste 40 de premii câştigate la competiţii internaţionale. Are numeroase premii de onoare oferite de instituţii de cultură de peste hotare şi chiar premiul oferit de ministrul Culturii din Turcia. Pentru lucrările expuse în saloanele din Iugoslavia, Iran, Turcia, Pavel Botezatu a primit titlul de participant de onoare.


Şi activitatea sa din ţară este absolut remarcabilă. La noi în urbe, Pavel Botezatu, în 1983, primul salon internaţional de caricatură, Omnium. În 2.000, a debutat cu prima ediţie a „Salonului de Caricatură de Presă", ajuns acum la cea de-a şaptea ediţie.

Profil:
Data naşterii: 11 mai 1955, Galaţi
Studii: Şcoala de arte Galaţi
Starea Civilă: Căsătorit, un copil

Ce-i place
Îi place arta grafică şi muzica rock. Ascultă Led Zeppelin, Emerson Lake &Palmer. Caricaturistul este pasionat de ilustraţiile de carte. Îi plac, în mod special,ilustraţiile care aparţin americanilor, mai ales cele din perioada secolului XX.
Ce nu-i place
Artistul spune că a avut parte în viaţă de conflicte absolut absurde, neloialităţi şi necinste. Asta nu îi place. „Unii oamenii sunt foarte labili şi instabili", afirmă caricaturistul. Gălăţeanului nu îi place că foarte multe publicaţii au renunţat la caricatura de presă.

Întrebări şi răspunsuri
Pentru viitor ce planuri aveţi?
Anul acesta nu am organizat „Salonul Caricaturii de Presă Galaţi". Mi-aş dori ca anul viitor să-l pot relua.


Aţi putea estima câte caricaturi aţi realizat în cele trei decenii şi jumătate de activitate ?


Nu. Probabil este vorba de mii, având în vedere că am început să desenez caricatură din 1973.


Când aţi câştigat primul premiu? Dar cel mai recent?
A fost menţiune, la un concurs din Italia, în 1983. Ultimul premiu, a fost obţinut tot la o competiţie internaţională. Este vorba despre premiul I, la Salonul Internaţional de Caricatură de la Brăila, organizat în decembrie anul acesta.