Medicul care a făcut liposucţia fatală avea dreptul să opereze numai la nivelul feţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Călin Doboş, efectuând un tratament cu toxină botulinică. Foto: Adevărul/arhivă

Potrivit autorităţilor, care anchetează moartea unei femei după trei săptămâni de agonie în Reanimarea Spitalului Judeţean, doctorul Călin Doboş este specializat în chirurgie maxilo-facială şi, deşi a finalizat şi rezidenţiatul în chirurgie plastică, nu are susţinut examenul de medic specialist

Doctorul Călin Doboş, cel care a realizat intervenţia de liposucţie în cazul femeii din Brăila, care a murit, marţi 12 ianuarie, la Spitalul Clinic de Urgenţă, este, potrivit autorităţilor sanitare, medic specialist în chirurgie buco-maxilo-facială şi medic rezident pentru a doua specializare, în chirurgie estetică.

Conform regulamentelor din România, un medic chirurg rezident, în an terminal, poate realiza intervenţii chirurgicale, pentru a face practică, însă numai asistat de un specialist. Este şi cazul unei intervenţii precum liposucţia. Specializarea de chirurg oromaxilofacial îi dădea dreptul să efectueze intervenţii de chirurgie estetică numai la nivelul feţei.

„A terminat rezidenţiatul pe chirurgie plastică, însă nu şi-a dat încă examenul. Pe legislaţia europeană, ar fi putut opera, dar, după cea românească, numai sub supravegherea unui specialist”, afirmă profesorul dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, a confirmat această situaţie: „Doctorul Doboş profesează ca  medic chirurg în domeniul chirurgiei bucomaxilofaciale, aşa cum reiese din certificatul emis de Colegiul Medicilor Dentişti din Galaţi, iar din câte ştiu, în competenţele unui medic oromaxilofacial nu intra şi o intervenţie precum liposucţia. Conform documentelor, în clinica respectivă din Galaţi, opereaza un medic specialist în chiirurgie estetică din Bucureşti”.

Conform raportului medico legal întocmit în urma autopsierii cadavrului femeii din Brăila, care i-a fost pacientă doctorului Doboş, una dintre cauzele decesului acesteia este „perforaţia enterală post liposucţie abdominală”.

După intervenţia de chirugicală de înlăturare a surplusului de grăsime din zona abdominală, Irina Ciuraru – potrivut declaraţiilor membrilor familiei acesteia - a revenit la clinica medicului şi s-a plâns de dureri abdominale. I s-au prescris medicamente pentru calmarea durerii, dar acestea nu i-au fost de ajutor şi, în cele din urmă, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă.

În data de 21 ianuarie, Irina Ciuraru a fost internată cu diagnosticul prezumtiv de ocluzie intestinală. Ceva mai târziu, în sala de operaţii, s-a constatat că are o perforaţie de intestin şi, drept consecinţă a acesteia, o infecţie generalizată. Noul diagnostic a fost cel de septicemie şi insuficienţă multiplă de organ. După câteva ore, pacienta a intrat în comă, stare în care a rămas timp de peste trei săptămâni, până în momentul decesului survenit marţi 12 ianuarie.

Medicul Nicoleta Lupu, şeful secţiei Terapie Intensivă din Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, a încercat să-i salveze viaţa prin administrarea unui tratament extrem de complex pentru care au fost achiziţionate anumite medicamente în mod special. Din păcate, salvarea femeii, în vârstă de 37 de ani, s-a dovedit imposibilă.

Doctorul Călin Doboş are 41 de ani şi faima  unui medic estetician cu rezultate deosebite, iar diplomele postate pe site-ul clinicii sale demonstrează că se bucură şi de o largă recunoaştere internaţională din partea unor prestigioase instituţii medicale de profil. Ca dovadă a faimei sale, nume sonore din showbizz-ul românesc au apelat, pentru înfrumuseţare, la doctorul Doboş, precum şi un număr imposibil de precizat de pacienţi obişnuiţi. 

Doctorul Doboş n-a putut fi contactat pentru a-şi exprima propriul punct de vedere cu privire la afirmaţiile autorităţilor şi acuzaţiile familiei femeii decedate.

.