Mai multe staţii de autobuz din Galaţi, recent amenajate, au fost vandalizate. Reacţia vehementă a primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul a amintit că devastarea refugiilor din staţii este doar o parte din distrugerile din oraş, cărora le cad victimă, zilnic, coşurile de gunoi, băncile, spaţiile verzi, mijloacele de transport public.

Mai mult refugii aferente staţiilor de transport public urban din Galaţi, amenajate de doar câteva luni, au fost deja distruse de persoane deocamdată neidentificate. Situaţia a stârnit reacţia vehementă a primarului Ionuţ Pucheanu, care a ţinut să atragă atenţia că un oraş civilizat presupune şi locuitori civilizaţi.

„După multă vreme, cu eforturi financiare, s-au montat în oraş peste 150 de adăposturi moderne pentru călători. Le-am pus în evidenţă cu imagini spectaculoase surprinse de fotografi locali, punând în valoare în felul acesta şi locul şi artiştii. După doar câteva luni, o parte dintre adăposturi arată jalnic şi asta nu pentru că nu au fost îngrijite de autorităţi, cum ar spune unii, ci pentru că au fost vandalizate cu bună ştiinţă de cetăţeni ai oraşului”, a scris edilul pe pagina oficială de Facebook.

Reacţia primarului este cât se poate de justificată dat fiind că mai bine de jumătate dintre staţii arată deja jalnic, fiind mâzgălite, sparte, vandalizate. În mod clar, este rezultatul unor fapte cu intenţie, săvârşite de persoane care se fac vinovate, după lege, de infracţiunea de „distrugere”. Singura problemă este că autorii nu au fost identificaţi.

Cum n-au fost identificaţi nici cei care au distrus în ultimii ani sute de coşuri de gunoi stradale, au furat florile de pe scuaruri, au rupt scaunele din troleibuzele noi, au furat dalele aleilor pietonale samd.

„Nu este o normalitate ca fiecare coş de gunoi sau bancă, fiecare troleibuz sau fiecare adăpost să fie păzite de Poliţie…Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! Dacă vrem civilizaţie trebuie să fim civilizaţi!”, a conchis Ionuţ Pucheanu.

Fără să-l contrazicem (este evident că la Galaţi sunt foarte mulţi oameni puşi pe distrugere şi furt, iar pedepsirea lor se impune), nu putem să nu remarcăm, totuşi, că în mai bine de jumătate dintre comunele judeţului există sisteme de supraveghere video care au ca scop să prevină distrugerile şi furturile şi să ajute la identificarea făptuitorilor.

De altfel, şi la Galaţi ar trebuie să existe astfel de dispozitive (dacă ar fi să ne luăm după jurnalul achiziţiilor publice din perioada 2015-2019 ar fi peste 300 de bucăţi), însă nici acum nu este clar dacă sunt operaţionale şi dacă se ocupă cineva, efectiv, de monitorizarea imaginilor.

Unul din sutele de comentarii făcute la postarea primarului ni s-a părut, de asemenea, relevant: „Mai scoateţi poliţiştii locali din birouri şi mai tăiaţi-le din pretenţiile legate de controale de mediu, economice, rutiere şi altele asemenea, ce sunt deja în sarcina unor instituţii specializate. Astfel, o să vedeţi că or să fie destui poliţişti locali cât să dublaţi patrulele pentru ordine publică”. Pare destul de logic