Îmbolnăvire cu botulism în Galaţi. Culmea, conservele suspecte încă sunt la vânzare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţia a pornit de la un pate

Conform directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, doctorul Valentin Boldea, o fetiţă în vârstă de nouă ani din Galaţi a fost infectată cu toxina botulimică, după ce ar fi consumat un pate de ficat.

„S-a constatat o posibilă infectare cu toxina botulimică la Galaţi. În urma anchetei epidemiologice s-a descoperit că infecţia provine de la un pateu de ficat. Acest caz a fost semnalat încă din data de 22 septembrie, însă în urmă cu puţin timp, copilul infectat a fost transportat la spitalul Matei Balş din Bucureşti" , a declarat acesta.


Potrivit aceleiaşi surse, ultimul caz de acest fel a fost semnalat la Galaţi în anul 2008. Botulismul este o afecțiune cauzată de ingestia unei toxine produsă de Clostridium botulinum, care poate bloca transmiterea impulsului nervos la fibrele musculare. Toxina este ingerată odată cu consumarea unui aliment contaminat. De asemenea, toxina poate contamina, în cazuri mai rare, plăgile deschise.
„Botuliosmul este o afecţiune foarte gravă şi, în cazuri rare poate apărea şi din cauza conservelor industriale. Produsele cu probleme pot fi depistate foarte rapid. Sunt acele conserve c are au capacul bombat", a mai declarat Valentin Boldea.


Deşi primele rezultate confirmă infectarea, mai este nevoie de o analiză efectuată de Institutul Cantacuzino.


Botulismul duce la paralizie a nervilor periferici, mai ales a nervilor oculari şi auditivi.


Firma care produce pateul incriminat susţine că este improbabil ca această toxină să fi rezistat procesului de fabricaţie, din cauza temperaturilor foarte mari la care se face procesarea. Pe de altă parte, reprezentanţii acesteia nu exclud ca infectarea să fi apărut în urma manipulării necorespunzătoare a distribuitorilor.


„Din momentul în care iese de pe poarta fabricii noi nu ştim cum sunt manipulate produsele", susţin reprezentanţii firmei.


Lotul nu a fost retras
Deşi există indicii clare ale infectării încă de acum o săptămână, până acum nu a fost retras de pe piaţă şi, mai mult, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor nu a fost informată despre acest caz.
„Până acum noi nu am primit nicio informare oficială din partea DSP", a explicat Aurel Pamfile, directorul OJPC Galaţi.


Până în momentul în care institutul Cantacuzino nu va face publică şi ultima analiză în acest caz, nu se poate lua măsura retragerii produselor de pe piaţă.
Pe de altă parte, DSP Galaţi sfătuieşte populaţia să evite consumul de conserve de orice natură în această perioadă.


„Încă de la începutul acestei luni s-a dat o alertă la nivel european de botulism, după ce au fost semnalate mai multe cazuri de acest gen în Franţa. Sfătuim populaţia să evite consumul de alimente conservate, având în vedere că în cele mai multe cazuri, aceasta este sursa infecţiei", a spus dr. Valentin Boldea.


Simptomele botulismului
Incubaţia durează de la două ore pâna la 14 zile Debutul este acut, cu tulburari digestive: greaţă, vomă, dureri abdominale , urmate de o diaree moderată, substituită peste un timp scurt de constipaţie tenace. Alte semne, care pot asocia boala, sunt diminuarea tuturor secreţiilor: lacrimale (ochii uscaţi, fotofobie), salivare (gură uscată, sete intensă), nazale, sudorale, digestive.