Cum distrug braconierii fauna piscicolă din râul Prut, folosind curent electric şi plase interzise prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră depistează lunar zeci de persoane, români sau basarabeni, care braconează fără niciun fel de scrupule în râul Prut. Ultima faptă a fost descoperită pe 13 noiembrie, autori fiind cetăţeni din Republica Moldova care au reuşit să fugă.

Braconajul de la Prut este o mare problemă pentru oamenii legii din România şi din Republica Moldova, având în vedere faptul că râul este chiar pe graniţa dintre cele două state, iar malul este mărginit, pe porţiuni mari, de ostroave, mlaştini şi stufărişuri dese.

Tocmai pe acest lucru mizează şi braconierii, care au potopit în ultimii ani fauna Prutului, pescuind cu mijloace ilegale, respectiv cu curent electric şi plase cu ochiuri mici, deseori în timpul nopţii sau în perioada de prohibiţie.

Lunar, poliţiştii de frontieră de la graniţa de est (pe raza judeţelor Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Botoşani) prind zeci de braconieri, însă fenomenul este scăpat de sub control şi, din câte spun cercetătorii în piscicultură de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Prutul este pe cale să devină un râu mort.

Cea mai recentă ispravă a braconierilor a fost depistată în data  de 13 noiembrie 2019, în jurul orei 4.45, când poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti (judeţul Galaţi), în baza relaţiilor de cooperare, au fost informaţi de către poliţiştii de frontieră basarabeni despre faptul că două persoane au trecut ilegal frontiera de stat, din Republica Moldova în România, cu ajutorul unei ambarcaţiuni.

Imediat, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului s-au deplasat în zona indicată, unde au observat, abandonată la malul râului Prut, o barcă din lemn, în care se aflau un dispozitiv de produs impulsuri electrice, un acumulator auto şi doi saci, ce conţineau 38 de kg de peşte, speciile somn şi crap. 

„Cu ocazia cercetărilor efectuate, colegii noştri au constatat că cele două persoane au parcurs un traseu prin vegetaţie, au sustras o ambarcaţie ancorată la malul apei pe care au folosit-o pentru întoarcerea pe malul moldovenesc. Braconierii au reuşit să fugă pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Mădălina Carp, de la Poliţia de Frontieră Galaţi.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol – electric, trecere ilegală a frontierei de stat şi furt, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.