CRIZĂ LA PARCHETELE GĂLĂŢENE/Zeci de mii de dosare penale şi doar patru procurori
0Din şapte procurori câţi au fost până decurând, unul a plecat la DNA, altul la DIICOT, iar un al treilea în Afganistan.Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi este unul din cele mai „aglomerate” din ţară, cu peste 20.000 de dosare pe an, cu toate că are doar patru procurori.
Dacă în urmă cu o lună discutam despre o medie anuală de 1.000 de dosare pentru fiecare procuror – adică cinci soluţii zilnic, în tot atâtea dosare - acum după plecarea a trei procurori, media a ajuns la 1.200-1.300 de cazuri.
Justiţie la foc automat
În timpul programului de lucru normal, de opt ore, un procuror ar trebui să rezolve un caz în mai puţin de două ore şi chiar şi aşa tot nu ar reuşi să facă faţă avalanşei de dosare. Din şapte procurori, au mai rămas doar patru.
Prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a plecat la DIICOT, un alt procuror a primit avizul pentru a activa la DNA, iar al treilea procuror va pleca în Afganistan.
„Nu ştiu cât vom mai putea face faţă în acest ritm. În mod normal trebuie să mă ocup doar de problemele administrative ale Parchetului, dar acum am aceeaşi activitate ca orice alt procuror. Nici aşa nu fac faţă. Vă spun sincer că stau până la ora şapte seara şi când plec rămâne pe birou un morman de dosare nerezolvate. Asta e situaţia”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Doar în 2010 au fost înregistrate peste 8.000 de dosare, iar alte câteva mii sunt în supravegherea celor patru procurori. Aceştia trebuie să facă şi cercetări la faţa locului , audieri de martori şi inculpaţi şi să se ocupe în paralel şi de întocmirea rechizitoriiilor sau scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor, acolo unde este cazul.
Consiliul Superior al Magistraturii cunoaşte situaţia de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, dar până acum nu a făcut nimic. Au fost alocate de ceva timp trei posturi de procuror, dar au rămas neocupate din lipsă de candidaţi pentru ele.
Justiţiabilii cer explicaţii
S-a ajuns în situaţia ca victimele infracţiunilor, dar şi suspecţii să se sature să aştepte cu lunile definitivarea dosarelor şi cer explicaţii conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru întârzierile, care, în unele cazuri ajung şi până la un an de zile.
„Vin oamenii să ne întrebe de ce nu se mai dă odată o soluţie în dosarele care îi privesc. Le spunem adevărul şi majoritatea înţeleg. Nu avem posibilitatea fizică şi psihică să facem mai mult”, susţine procurorul Ionel Gâlcă.