Vrancea: Silvicultorul Gică Duţă, la rejudecare pentru pădure
0După ce a primit peste 1.400 ha de pădure în baza unei hărţi de la 1877, fostul subsecretar de stat ar putea pierde terenul în instanţă. Magistraţii de la Adjud vor rejudeca dosarul fostului demnitar după ce Tribunalul Vrancea a admis recursul Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate.
În urmă cu mai bine de un an, pe vremea când era subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, silvicultorul Gică Duţă, astăzi angajat al Ocolului Silvic Focşani, obţinea din partea Judecătoriei Adjud sentinţa civilă nr. 907/10.07.2009, definitivă şi irevocabilă, prin care primea 1.485,5 ha de pădure în zona Tănăsoaia şi Corbiţa.
Terenul în cauză l-a dobândit în calitate de procurator şi mai apoi de cumpărător al unor drepturi litigioase de la o prahoveancă, Denisa Cristofil, unică moştenitoare al tatălui ei, Constantin Cristofil.
Comisia Judeţeană a contestat hotărârea, sub motivaţia că Denisa Cristofil nu avea documente pentru acest teren.
„Mărturie stau documentele din Arhivele Statului, care arată că la nivelul anului 1948, Constantin Cristofil mai avea în proprietate 300 de ha de pădure, 44 de ha de teren arabil şi cinci hectare de izlaz. Pentru cele 300 de hectare, moştenitoarea Denisa Cristofil a fost împroprietărită pe vechiul amplasament, fără să existe contestaţii", se arată în apărarea făcută de reprezentanţii Prefecturii Vrancea.
Gică Duţă a depus mai multe cereri la comisia locală Tănăsoaia şi la Comisia Judeţeană, în baza unei hărţi de la 1877, prin care a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru alte 1.479 hectare de pădure, cu explicaţia că terenul aparţinuse lui Constantin Cristofil.
Duţă, om înstărit Gică Duţă a cumpărat cele 300 de hectare pentru care există titlu de proprietate cu 300.000 de euro. Nu recunoaşte însă că ar fi proprietarul terenului revendicat în baza documentului de la 1877.
„Am vorbit cu moştenitoarea şi nu voi cumpăra drepturile litigioase decât atunci când va avea titlu de proprietate, altfel nu mă interesează", ne-a declarat Gică Duţă.
Spune că a exploatat până în prezent aproximativ 2.000 mc de lemn din proprietatea sa, sub posibilitatea permisă de regulamentul silvic.
Concluziile echipei de control a Regiei Naţionale a Pădurilor îl contrazic.
„În calitate de funcţionar public, o importantă obligaţie de serviciu era aceea de a păstra integritatea fondului forestier proprietatea publică a statului. A acţionat însă în interes personal", concluzionează Valeriu Georgescu, şef serviciu în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor, într-un raport de control întocmit în august 2010.