(PORTRET) Veronica Batog este dedicată trup şi suflet copiilor
0Este educatoare de mai bine de treizeci de ani şi a reuşit să pună bazele singurului Centru de Resurse pentru Copiii cu Nevoi Speciale din Odobeşti.
Şi-a dorit foarte mult să lucreze alături de copii, de aceea la vârsta de doar 19 ani a avut iniţiativa înfiinţării unei grădiniţe în localitatea Mera.
„Cu ajutorul primarului, care mi-a pus la dispoziţie o cameră din propria casă, pe care am amenajat-o chiar eu, am reuşit să formez o grupă de preşcolari. Aici, mi-am desfăşurat activitatea timp de cinci ani", povesteşte Veronica.
După această perioadă de debut în meseria de educatoare, Veronica Batog s-a transferat la grădiniţa din Odobeşti, unde în scurt timp a devenit şi directoare, având în subordine trei unităţi din oraş. S-a implicat activ în elaborarea de proiecte pe diverse teme, precum ecologie sau pictură, prezentate la nivel judeţean şi naţional şi premiate de către specialiştii în domeniu.
De asemenea, a pregătit preşcolarii pentru o sumedenie de competiţii, printre care şi binecunoscutul concurs de cultură generală „Piticot", care le-a adus un premiul doi şi o menţiune.
Din dorinţa de a le oferi copiilor un mediu plăcut de lucru, cu dotări excepţionale, Veronica Batog a încheiat un parteneriat cu o şcoală din Belgia. „A fost un schimb de experienţă, în cadrul căruia institutori din Belgia au venit la grădiniţa din Odobeşti, oferindu-ne numeroase materiale didactice", spune educatoarea.
Metodist şi formator
Veronica Batog nu este doar director de grădiniţă, ci şi metodist în cadrul Inspectoratului Şcolar şi formator judeţean. „Efectuez inspecţii speciale şi curente la grădiniţele din judeţ şi formez educatori pe specialitatea Metoda proiectelor la vârste timpurii", adaugă Veronica.
Impresionată de suferinţa copiilor cu probleme, directoarea a luat decizia de a înfiinţa în oraşul Odobeşti un Centru de Resurse pentru Copiii cu Nevoi Speciale, care dispune de toate dotările şi se dovedeşte a fi foarte eficient.
„La centru vin copii cu diferite deficienţe: tulburări de comportament, simptome de autism sau probleme de logopedie. De ei de ocupă o echipă de voluntari formată dintr-un psiholog, un logoped, un medic şi educatoare. Cei recuperabili rămân în centru, iar cei care se confruntă cu probleme mai grave sunt îndrumaţi către centre speciale", spune Veronica.
Cântăreaţă în „Pastorala"
Pasionată de artă, în special de pictură şi de muzică, Veronica Batog a fost membră a Corului din cadrul Liceului Teoretic din Odobeşti, iar din 1990 s-a alăturat corului „Pastorala". Însă, din lipsă de timp, a fost nevoită să renunţe la acest tip de activitate.
Întrebări şi răspunsuri
1. Ce v-a determinat să luaţi hotărârea de a lucra cu copiii?
Nu mă văd făcând altceva. Fiind directoare, nu mai am grupă de preşcolari şi recunosc că îmi lipsesc enorm. Relaţiile mele cu copiii se bazează foarte mult pe înţelegere, prietenie şi dialog. Îi tratez ca pe nişte adulţi, de la egal la egal, întrucât aşa se simt ei bine.
2. Ce proiecte de viitor aveţi?
Mi-aş dori să îmbunătăţesc baza materială a celor trei grădiniţe pe care le coordonez în calitate de director. De asemenea, nu vreau să-mi închei activitatea pe plan profesional până nu-mi realizez visul de a face consiliere psihologică, copiilor în special.
Ce-i place
Îmi place să călătoresc, să cunosc locuri şi oameni noi, să ascult muzică clasică, Strauss este unul dintre preferaţii mei, să merg la teatru, să dansez, vals în special. Sunt îndrăgostită de flori, am o curte plină cu flori de care mă ocup doar eu. Îmi plac foarte mult câinii. Am cinci câini acasă, iar pe doi dintre ei i-am luat de pe stradă.
Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii duplicitari, cei care nu se ţin de cuvânt şi de când mă stiu am urât minciuna. Nu-mi place promiscuitatea şi nu sunt atrasă sub nicio formă de talk-show-urile şi conflictele politice.
Profil
Născută. 26 septembrie 1960, Odobeşti
Studii. Facultatea de Psihologie Bucureşti
Ocupaţie. Director de grădiniţă
Familie. Doi copii