FOTO Ciobanul din munţii Vrancei care şi-a transformat casa în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Beşa a creat Muzeul "Rădăcina Vrancei"                         FOTO: Mihai Boicu

În peisajul muzeelor rurale din ţara noastră, septuagenarul Costică Beşa, din comuna vrânceană de munte Bârseşti, este un personaj cu totul special.

Din dorinţa de a lăsa urmaşilor mărturii despre modul de viaţă al străbunilor săi, Costică Beşa, în vârstă de 74 de ani, a pornit în urmă cu un deceniu într-un demers în care a crezut cu încăpăţânare şi a deschis un muzeu în care a adunat sute de obiecte, o adevărată comoară etnografică pentru ţinutul Vrancei.

Muzeul, intitulat sugestiv „Rădăcina Vrancei”, se află în centrul comunei Bârseşti, fiind în drumul turiştilor care merg să se relaxeze în staţiunea Lepşa, aflată câţiva kilometri mai departe.

„Am colecţionat de ani de zile, de prin sat şi comunele vecine, toate obiectele, lucrurile pe care le-au avut părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Începând de la obiecte de luptă, instrumente muzicale, costumaţii populare, obiecte de uz casnic, am aici toată frumuseţea pământului, tot ce era în vechime. Când mă uit la aceste obiecte parcă îi văd pe străbunicii mei şi îmi amintesc cum trăiau ei. Mă bucur că o să le las generaţiei care vine după noi. Eu nu ştiu cât voi mai trăi, dar trebuie să rămână în patrimoniul local aceste obiecte”, spune Costică Beşa.

Foto

Bărbatul, autodidact,  nu are decât patru clase primare, iar în tinereţea sa a fost cioban la oi, dar astăzi este mândru de calitatea sa de muzeograf, pe care o face benevol, cu mult suflet şi pasiune.

Iar oamenii care trec pragul muzeului „Rădăcina Vrancei” nu plătesc nimic pentru a admira obiectele colecţionate de bătrân în ultimii zece ani.

Ba mai mult, se bucură şi de calităţile sale de rapsod, pentru că a învăţat să cânte la mai multe instrumente muzicale, precum caval, vioară, cobză.

Colecţia sa impresionantă care numără peste 500 de obiecte iar autorităţile spun că-l vor ajuta pe Costică Beşa să extindă muzeul.

„Muzeul Rădăcina Vrancei este un obiectiv important pentru comunitate, pentru că aduce turişti în zonă. Deja muzeul s-a dovedit a fi neîncăpător pentru toate obiectele colecţionate de nea Costică şi sperăm să-l ajutăm să mărim muzeul, cu încă o anexă”, spune  Ştefan Caba, viceprimarul din Bîrseşti.

Într-un ghid editat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, unde figurează şi muzeul înfiinţat de Costică Beşa, se spune despre colecţia sa că "ajunge să fie, fără intenţie, o marcă identitară pentru cultura locală".

Mai puteţi citi:

Doina Stratton-Andrieş a înfiinţat o bibliotecă şi un muzeu oferite gratis comunităţii

O oază de linişte la Muzeul Satului Vrâncean