Focşani: Patru WC-uri pentru nevoile unui oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două WC-uri ecologice arată execrabil

Doar două toalete publice cu taxă şi alte două aşa zis ecologice asigură necesităţile a 100.000 de locuitori.Deşi în Focşani au existat mai multe toalete publice, acestea au fost concesionate iar cei care le-au preluat le-au schimbat destinaţia.

Pentru focşănenii prinşi cu treburi prin oraş, dar mai ales pentru persoanele aflate în tranzit prin municipiu, găsirea unei toalete publice este un veritabilă aventură, a cărei finalitate are mici şanse să fie una satisfăcătoare.

În Focşani, situaţia WC-urilor stradale este una cronică, cetăţenii fiind nevoiţi să caute alte procedee pentru a-şi rezolva necesităţile fiziologice.

Pentru acest lucru trebuie să meargă în localuri sau instituţii publice care au toalete, unde numai dacă au noroc sunt primiţi.

„Avem într-adevăr o problemă cu toaletele publice. În anul 2000 au fost concesionate trei WC-uri care au funcţionat la Sud, la Autogară şi lângă Consiliul Judeţean, cu obligaţia concesionarului de a nu le schimba destinaţia şi a le face funcţionale. Aceştia au construit peste ele magazine şi alte minuni", spune Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focşani.

Acesta susţine că municipalitatea a achiziţionat 17 WC-uri ecologice, care sunt împrăştiate prin mai multe locuri din Focşani.

Cele 17 WC-uri ecologice sunt de fapt două

Cele două toalete pot fi găsite într-o stare jalnică în Grădina Publică, restul fiind duse la adăpost pe perioada iernii. „Sunt foarte murdare.

Nici nu-ţi vine să treci pe lângă ele, dar să mai şi intri. Prefer să grăbesc pasul şi să ajung acasă decât să intru acolo", ne-a declarat Marin Vasile.

„Parcă este oraşul nimănui. Vin în parcul ăsta bătrâni, copii şi nu există o toaletă ca lumea unde să poată intra. Oamenii ar fi dispuşi să plătească, numai să fie condiţii", spune revoltată Maricica Ghinea.

Singurele toalete publice cu taxă din Focşani, care sunt asigurate cu personal de serviciu, sunt în Piaţa Moldovei şi la Obor.

WC-urilor ecologice costă 1.000 de lei pe lună

Explicaţia pentru care celelalte 15 WC-uri ecologice sunt ţinute în depozite ne-a fost dată de Nelu Ionescu, de la Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice:

„Iarna, din cauza îngheţului, acestea nu pot fi vidanjate". Potrivit acestuia, întreţinerea toaletelor costă aproximativ 1000 de lei/lună, din care numai pentru închirierea vidanjei se plătesc 800 de lei.