Doi regretaţi vrânceni, cetăţeni de onoare post-mortem ai Focşaniului
0Medicul Gheorghe Cocioabă şi geologul Constantin Teodorescu Detry, vor fi onoraţi de consiliul local Focşani cu titlul cetăţeni de onoare post-mortem.
Aleşii locali Focşăneni vor conferi joi, în şedinţa ordinară din această lună, la propunerea primarului Cristi Misăilă, titluri de cetăţeni de onoare post-mortem pentru două personalităţi vrâncene.
Este vorba despre regretatul medic Gheorghe Cocioabă, supranumit "îngerul" bolnavilor de diabet, care a decedat pe data de 20 ianuarie 2015, la vârsta de 73 de ani şi Constantin Teodorescu Detry, expert ONU, care s-a stins din viaţă în octombrie 2016, la vârsta de 90 de ani, la Paris, acolo unde locuia.
Gheorghe Cocioabă şi-a început activitatea medicală la dispensarul din comuna Vulturu, unde s-a dedicat rezolvării problemelor de sănătate ale comunităţii vreme de un an şi jumătate.
Apoi, a primit repartiţie la Cabinetul Medical Special Judeţean din Focşani, pentru ca patru ani mai târziu să promoveze examenul de secundariat şi să înceapă cursurile la Clinica din Iaşi, condusă de profesorul Tacu. După obţinerea gradului de medic secundar, Gheorghe Cocioabă a început să profeseze în cadrul Cabinetului de Medicină Internă a Policlinicii Spitalului Judeţean.
A consultat mii de pacienţi, cu aceeaşi dăruire şi dorinţă de a-i vedea sănătoşi.
Însă, văzând că diabetul devenise o boală foarte răspândită în rândul vrâncenilor, a luat hotărârea de a se specializa pe ramura Diabet şi Boli de Nutriţie.
Gheorghe Cocioabă s-a ocupat exclusiv de pacienţii suferinzi de această boală incurabilă. Însă, nu a încetat nicio secundă să se perfecţioneze pe această ramură, participând anual la o sumedenie de congrese organizate atât de Federaţia Română de Diabet, cât şi de clinici de peste hotare.
De asemenea, s-a implicat activ în înfiinţarea secţiei de Boli de Nutriţie, care funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de peste 20 de ani. În semn de apreciere pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor din judeţ, pentru priceperea, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor, Gheorghe Cocioabă fost răsplătit cu Ordinul „Meritul Sanitar", în gradul de ofiţer.
Constantin Teodorescu-Detry s-a născut la Focşani, la data de 15 octombrie 1926. S-a stabilit în Franţa, la Paris, dar nu a renunţat niciodată la cetăţenia română. Areprezentat România în lume ca expert al Organizaţiei Naţiunilor Unite în domeniul prospecţiunilor de hidrocarburi. În activitatea sa ştiinţifică şi profesională se află descoperiri de zăcăminte de petrol şi gaze pe teritoriul României, precum şi pe teritoriul altor state.
La timpul respectiv, statul român i-a recunoscut meritele în domeniul progresului industriei petroliere din ţara noastră.
Demersuri pentru conferirea titlului de cetăţean de onoare pentru Constantin Teodorescu-Detry a făcut nepotul său, Stancu Gheorghe Sotir, în vârstă de 75 de ani, care s-a adresat în scris primarului municipiului Focşani înainte cu puţin timp de moartea geologului.
Stancu Gheorghe Sotir va edita şi o carte în onoarea unchiului său.