Actorul Alexandru Arşinel, solicitare către autorităţile focşănene
0Directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" solicită Consiliului Local Focşani acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Focşani, post-mortem, actorului Nae Lăzărescu, care a fost timp de 46 de ani actor al acestui teatru.
În cererea adresată primarului Focşaniului, Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" arată că din dragoste pentru publicul din Focşani, care i-a oferit o a doua familie, a ales să fie înhumat în oraşul de pe malul Milcovului pentru că aici s-a simţit acasă.
“Decedat la data de 19 decembrie 2013 şi înhumat în municipiul Focşani, maestrul Nae Lăzărescu a lăsat un gol important în cultura teatrului român şi cu precădere în rândul publicului care l-a iubit şi preţuit pe parcursul întregii sale cariere, precum şi după decesul său. Textele lui, cupletele alături de colegi, dar în special cel cu Vasile Muraru vor rămâne nemuritoare şi actuale, fiind în continuare savurate de publicul cunoscător de umor rafinat. Un erudit prin desăvârşire, a scris texte care ţin şi astăzi repertoriul Teatrului de Revistă Constantin Tănase din Bucureşti şi care au fost sursă de inspiraţie pentru mulţi actori, scriitori şi chiar pentru public, fiind un om serios, exigent, generos şi cu un comportament bun faţă de colegi, ceea ce a făcut să fie iubit de colectiv. Dragostea sa pentru teatru, artă, cultură şi public l-au călăuzit pe parcursul întregii sale activităţi pe care a pus-o în slujba promovării acestora atât în ţară cât şi în străinătate. Tot din dragoste, dar pentru publicul vrâncean, precum şi pentru municipiul Focşani care i-a oferit o a doua familie, a ales să fie înhumat în oraşul de pe malul Milcovului pentru că aici s-a simţit acasă. Gestul său denotă respectul şi preţuirea pe care le-a simţit în raport de municipiul Focşani şi de publicul său, rămânând astfel, pentru eternitate, un reper cultural major al epocii moderne pentru teatrul român, dar şi pentru municipiul pe care cu înaltă responsabilitate în conduceţi”, este mesajul lui Alexandru Arşinel către primarul Decebal Bacinschi.
Nae Lazarescu, cetatean de onoare
Nae Lăzărescu a fost căsătorit cu actriţa focşăneancă Marcela Avram, în braţele căreia s-a stins pe 19 decembrie 2013 şi a fost înhumat la Focşani, în Cimitirul Nordic.
În aceeaşi idee, de acordare post-mortem a titlului de cetăţean de onoare a scris Primăriei Focşani şi colegul de scenă al lui Nae Lăzărescu, Vasile Muraru.
“Dincolo de pasiunea pentru teatru şi cultura română, viaţa personală a maestrului Nae Lăzărescu, l-a apropiat definitiv de oraşul vrâncean Focşani, unde s-a simţit adoptat, atât de noua sa familie alături de care şi-a găsit sfârşitul, dar şi de publicul focşănean. Datorită acestei legături profunde în plan personal, maestrul Nae Lăzărescu a dorit să îşi găsească odihna veşnică alături de socrii săi din Focşani, locul înhumării sale devenind astfel un reper de cultură şi respect pentru întreg municipiul şi publicul său care în mod constant îi vizitează mormântul, îi prezintă respectele şi îi aduc rugăciunile sale”, le-a scris Vasile Muraru autorităţilor focşănene.
Tot Vasile Muraru a întreprins şi un proiect personal, de ridicare a unui bust pentru marele actor în cimitirul unde-şi doarme somnul de veci.
„Pe Nae nu l-am visat, dar îl simt la teatru. Am trecut pe la mormânt şi cu alţi colegi, îi aprind o lumânare de fiecare dată când ajung la Focşani. I-am făcut un bust, la un artist plastic, din marmură adusă din Tulcea”, a declarat pentru Click!, Vasile Muraru.
Citiţi şi:
Actorul Nae Lăzărescu a fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Nordic din Focşani
Cel puţin 500 de focşăneni au venit să-şi ia rămas bun de la îndrăgitul actor Nae Lăzărescu, care a fost înmormântat sâmbătă după-amiază în Cimitirul Nordic din Focşani. Văduva actorului, actriţa Marcela Avram, originară din Focşani, a fost cea care a insistat ca Nae Lăzărescu să fie înhumat alături de părinţii ei, Vasilica şi Alexandru Avram, decedaţi cu mai mulţi ani în urmă.