Craiova: Mihaela Bîscu modelează pentru francezi şi nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Bîscu a furat meserie de la părinţii soţului

Lucrează obiecte din lut de nouă ani şi a reuşit să intre pe piaţa naţională, însă a primit comenzi din Franţa şi Germania.

Pentru ea centrul olăritului este la Horezu. A vrut însă să vadă şi alţi oameni obiectele unicat realizate de ea. Aşa că a decis să vină la Craiova să se facă cunoscută. În urmă cu aproximativ cinci ani a venit pentru prima dată în Bănie. La început recunoaşte că a fost sceptică şi a crezut că va pleca acasă dezamăgită. A avut surpriza însă să constate că în aproximativ patru ore a vândut toate obiectele. „Atunci mi-am zis că la Craiova voi veni în fiecare an. Văd cum oamenii se uită la obiectele mele cu drag şi le cumpără fără ezitare. Este adevărat că am mai lăsat la preţ, dar când vezi că o persoană îşi doreşte cu adevărat un obiect faci tot posibiul să îl poată avea“, a spus tânăra.


A furat meserie de la părinţii soţului

Mihaela povesteşte că în urmă cu nouă ani a făcut pentru prima dată o farfurie viu colorată. Recunoaşte că nu a ieşit aşa cum trebuia, dar a fost mândră de ce a făcut. Mai păstrează şi acum obiectul realizat cu ani în urmă. „Argila pe care o folosim noi are proprietăţi aparte. Culorile roşu şi brun se obţin dintr-un pământ bogat în oxid de fier. Pentru a ajunge la produsul finit sunt de executat mai multe etape. Sunt convinsă că fiecare olar are tainele lui“, a povestit Mihaela Bîscu.


Tradiţia merge mai departe

Meştera mai povesteşte că meseria de olar nu va muri niciodată. În toată ţara sunt oameni tineri pasionaţi de ceea ce fac şi care la rândul lor îi învaţă pe alţii ce trebuie să facă. „Şi la noi au venit tineri şi ne-au rugat să îi lăsăm să stea pe lângă noi să înveţe cum să facă obiecte artizanale. Nu este o muncă grea, dar dacă o faci cu plăcere şi pui suflet este imposibil să nu reuşeşti“, a mai precizat tânăra din Horezu. 

Farfurii şi căni viu colorate

Obiectele realizate de Mihaela sunt viu colorate şi atrag privirea. Sunt oameni care trec pe la stand şi pleacă acasă cu patru-cinci obiecte. „Fiecare vrea să aibă acasă un astfel de lucru, nu găsesc pe toate drumurile, aşa că atunci când le găsesc, nu pierd ocazia să le achiziţioneze. Cel mai bine anul acesta s-au vândut farfuriile în trei-patru culori“, a mai spus Mihaela.

A ajuns cunoscută în Germania şi Franţa cu obiectele din lut. Tânăra povesteşte că a ajuns să fie invitată pe la toate manifestările care au loc acolo şi a reuşit să facă şi bani. „La ei nu se prea găsesc astfel de obiecte. Multe sunt cumpărate pentru casă. În ambele ţări, oamenii de acolo au ajuns să vină an de an şi să întrebe de noi. Ne-au cerut chiar să le aducemn ceva unicat, atunci când vom reveni. Au venit ei cu schiţe făcute de mână, iar noi să le facem acasă“, a mai povestit cu zâmbetul pe buze Mihaela Bâscu.