VIDEO Cel mai mare exerciţiu naval din România, derulat de Ziua Marinei. Preşedintele Klaus Iohannis a asistat la festivităţile de pe faleza din Constanţa
0Festivităţile de Ziua Marinei de la Constanţa au luat startul oficial la ora 9.45. Preşedintele Klaus Iohannis a asistat, împreună cu prima-doamnă Carmen Iohannis, la cel mai mare exerciţiu naval din România.
UPDATE ORA 10.22 „Mă bucur să văd aici, la Constanţa, români veniţi din toată ţara pentru a fi alături de marinarii militari şi civili care ne reprezintă cu cinste în lume. Marea Neagră are o importantă strategică deosebită pentru întreg spaţiul geostrategic, vitală în asigurarea securităţii tuturor“, şi-a început discursul preşedintele Klaus Iohannis.
Chiar spre finalul alocuţiunii şefului statului, un militar a leşinat. Soldatul american de culoare se afla în Garda de onoare, în primul rând, chiar lângă preşedinte. S-a dezechilibrat, s-a sprijinit de colega din dreapta, apoi s-a lăsat pe spate, fiind prins de camaradul din rândul doi.
Ceilalţi i-au sărit în ajutor sprijinindu-l, iar un echipaj medical a venit imediat, l-a stropit cu apă şi l-a culcat la pământ. A fost luat urgent apoi cu targa la ambulanţă, fiindu-i acordat primul-ajutor la faţa locului.
Astfel de incidente au loc regulat, în special la ceremoniile îndelungate, pe condiţii de caniculă, cu repetiţii extenuante.
În tot acest timp, cu toată vânzoleala, preşedintele Klaus Iohannis şi-a văzut de discurs în continuare, imperturbabil, fără să întoarcă privirea vreo secundă spre locul incidentului.
Iată discursul integral al lui Klaus Iohannis, susţinut la Ziua Marinei:
„Bună ziua tuturor!
Onorată asistenţă,
Doamnelor şi domnilor,
Îmi face plăcere să fiu şi în acest an împreună cu dumneavoastră, pentru a sărbători «Ziua Marinei Române», în sfânta zi a Adormirii Maicii Domnului.
Mă bucur să văd aici, la Constanţa, români veniţi din toată ţara, pentru a fi alături de marinarii militari şi civili care ne reprezintă cu cinste şi onoare pe mările şi oceanele planetei.
Marea Neagră şi întreaga sa regiune au o importanţă strategică deosebită nu numai pentru ţara noastră, dar şi pentru întregul spaţiu euroatlantic.
Securitatea acestei zone, marcate de provocări complexe şi în continuă schimbare, este vitală în asigurarea securităţii noastre, a tuturor.
Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie, în continuare, de o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu şi, foarte important, rezilienţa societăţii.
Zona Mării Negre este o regiune cu valenţe geostrategice atât pentru Alianţa Nord-Atlantică, cât şi pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor două organizaţii, România face parte dintr-un spaţiu comun de securitate şi apărare.
Doamnelor şi domnilor,
La finalul Summitului informal de la Sibiu, pe care l-am găzduit anul acesta pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, noi, liderii europeni, ne-am angajat să apărăm «o singură Europă – de la est la vest şi de la nord la sud».
Acesta este de fapt şi principiul consacrat de NATO - «toţi pentru unul şi unul pentru toţi», care ne oferă garanţia că suntem protejaţi şi apăraţi.
După cum bine ştiţi, România a deţinut anul acesta Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre priorităţile mandatului nostru a fost promovarea consolidării capacităţilor de apărare şi securitate ale Uniunii, în strânsă conexiune cu procesele similare din cadrul NATO.
Un alt obiectiv asumat al Preşedinţiei ţării noastre l-a constituit reafirmarea importanţei Mării Negre pe agenda Uniunii Europene.
Doamnelor şi domnilor,
Asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă a militarilor noştri.
Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului meu, am iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB.
Dimensiunea maritimă reprezintă un element esenţial şi, din această perspectivă, accentul va fi pus pe componenta navală şi pe cea de apărare aeriană şi antirachetă.
Au fost făcuţi paşi importanţi în această direcţie, dar încă nu sunt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid, pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţie a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajaţi.
Anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române. Aş dori ca această aniversare să vă găsească angrenaţi în plin proces de modernizare şi echipare, pregătiţi să faceţi faţă provocărilor tot mai diversificate din zonele în care vă veţi desfăşura activitatea.
Dragi marinari,
Încă de la începutul acestui an aţi fost implicaţi în misiuni complexe pe Marea Neagră şi pe Marea Mediterană, în marşuri de instrucţie, în exerciţii multinaţionale de anvergură.
Reamintesc exerciţiile «Sea Shield 19», cel mai mare exerciţiu NATO din apele teritoriale ale României şi din cele internaţionale ale Mării Negre şi «Saber Guardian 19», un alt exerciţiu impresionant prin numărul participanţilor, prin locurile şi durata desfăşurării.
Apreciez contribuţia dumneavoastră la îndeplinirea angajamentelor asumate de România faţă de aliaţi în ceea ce priveşte asigurarea securităţii statelor membre NATO pe flancul estic, prin integrarea Fregatei «Regele Ferdinand» în gruparea navală permanentă «Standing NATO Maritime Group», în cursul lunii iulie 2019.
Vă felicit pentru profesionalismul şi tăria de caracter pe care le-aţi demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forţelor Navale Române cu NATO, precum şi pentru contribuţia esenţială pe care o aduceţi la menţinerea unui mediu stabil de securitate la graniţa de sud-est a Alianţei.
Forţele Navale contribuie la realizarea obiectivelor de securitate maritimă şi fluvială ale României, ale Uniunii Europene şi ale NATO şi, în acelaşi timp, la promovarea securităţii regionale.
În acest context, salut prezenţa, în premieră, a infanteriştilor marini aflaţi în Teatrul de Operaţii din Afganistan, la misiunea NATO «Resolute Support».
Doamnelor şi domnilor,
Ziua Marinei constituie un prilej emoţionant de rememorare a glorioaselor fapte de arme şi a jertfelor pe care marinarii, scafandrii sau infanteriştii marini le-au săvârşit în luptele pentru apărarea ţării.
Aducem astăzi un omagiu şi celor care nu mai sunt printre noi, celor care au clădit Marina Militară, Forţele Navale şi celor care au servit pe navele comerciale româneşti.
Vreau să-i salut şi să-i felicit şi pe cei care au participat la marşul internaţional de instrucţie al Navei Şcoală «Mircea». Fiind cea mai longevivă prezenţă navală română pe mările şi oceanele lumii, velierul a împlinit 80 de ani sub drapelul tricolor şi este unul dintre păstrătorii tradiţiilor navale româneşti.
În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute de-a lungul timpului de către echipajul Navei Şcoală «Mircea», am conferit pavilionului acestei nave Ordinul «Virtutea Maritimă» în grad de comandor, cu însemn de pace, pentru militari.
Dragi marinari,
Vă mulţumesc pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, vă felicit şi vă doresc sănătate şi multe realizări, alături de familiile voastre, iar Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă ocrotească oriunde v-aţi afla!"
UPDATE ORA 9.59 Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la Ziua Marinei şi face trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, care-i dă onorul. Şeful statului este însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis.
Festivităţile de Ziua Marinei încep la ora 9.45, joi, 15 august, la Constanţa, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.
Până la ora 12.30, publicul va asista la cel mai mare exerciţiu naval organizat în România.
Festivităţile atrag an de an spectatori din toată ţara care doresc să asiste la acrobaţiile aeriene, la desanturi spectaculoase şi la defilarea navelor de luptă.
La Ziua Marinei de la Constanţa vor participa şi parteneri străini ale Forţelor Navale Române. Partenerii americani şi italieni vor fi reprezentanţi de câte un detaşament de militari în Garda de Onoare, iar distrugătorul USS „Porter” va fi prezent în dispozitivul fix de pe mare, alături de celelalte nave militare româneşti, şi aeronavele italiene Eurofighter vor asigura anumite secvenţe de luptă aeriene.
Navele militare ucrainene nu mai participă la exerciţiul demonstrativ prezentat cu prilejul Zilei Marinei Române, la Constanţa, din cauza condiţiilor hidro-meteorologice nefavorabile din raioanele de nord-vest ale Mării Negre.
De Ziua Marinei va fi interzisă folosirea dronelor pentru filmarea spectacolului de pe faleza Comandamentul Flotei din zona Cazinoului din Constanţa. Pentru prima oară, spectatorii sunt rugaţi să nu vină cu bagaje voluminoase. Măsura este luată de Forţele Navale Române din raţiuni de securitate şi de fluidizare a desfăşurării marelui eveniment nautic-militar.
Traficul rutier va fi restricţionat joi, 15 august, în intervalul orar 7.00-15.00, în zona peninsulară a Municipiului Constanţa, pentru fluidizarea accesului pietonal pe esplanada din faţa Comandamentului Flotei.
Mijloacele auto neautorizate nu vor avea acces pe următoarele segmente de drum: intersecţia Străzii Traian cu Strada Termele Romane (zona Parcului Primăriei) până la Poarta 1 de acces în Portul Constanţa; intersecţia Străzii Traian cu Bulevardul Tomis până în Piaţa Ovidiu; Prelungirea Străzii Traian (zona Gara CFR/acces Poarta 3 Port Constanţa), pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia Străzii Traian cu Strada Negru Vodă şi intersecţia Străzii Negru Vodă cu Strada Ecaterina Varga.
Utilizarea dronelor, pe timpul desfăşurării exerciţiului demonstrativ „Forţele Navale Române 19”, joi, 15 august, între orele 9.00-13.00, va fi interzisă.
Marina Militară Română recomandă tuturor celor care doresc să asiste, pe faleza din Constanţa, la sărbătoarea marinarilor militari şi civili, să nu deţină bagaje de dimensiuni mari pentru a nu aglomera spaţiul şi din motive de securitate.
Conducerea Statului Major al Forţelor Navale prezintă scuze populaţiei pentru restricţiile de circulaţie stabilite în zona peninsulară din Constanţa şi adresează tuturor persoanelor invitaţia de a fi alături de marinarii militari la manifestările organizate joi, 15 august, la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Bucureşti.
Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni vor prezenta joi, 15 august, cel mai mare spectacol naval pe care Forţele Navale Române îl organizează, an de an, în România.
„Partea nevăzută a acestui spectacol înseamnă sute de ore de pregătire şi zeci de zile de instrucţie pe mare, pe fluviu, în teren, în aer şi sub apă, pe care militarii din toate structurile participante le execută, pentru a prezenta publicului, într-un mod ireproşabil, cartea de vizită a Marinei Militare”, declară reprezentanţii Forţelor Navale Române.
Toate evenimentele, organizate cu prilejul Zilei Marinei Române 2019, sunt dedicate navei-şcoală „Mircea”, „Ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă cu onoare şi cu cinste Tricolorul românesc pe mările şi oceanele lumii. Pentru recunoaşterea contribuţiei sale la promovarea imaginii ţării noastre pe meridianele lumii, precum şi pentru rolul său în păstrarea valorilor şi tradiţiilor marinăreşti, drapelul navei-şcoală „Mircea” va fi decorat cu „Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor”.
După alocuţiunile persoanelor oficiale, Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene vor fi purtate în semn de salut, de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.
Scena marină va fi ocupată, în minutele următoare, de cele trei remorchere multifuncţionale, „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, şi de şase ambarcaţiuni rapide, care vor invita publicul la vals. După retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă vor fi lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.
Demonstraţiile continuă cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse şi vor ataca gruparea de forţe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile şi transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriză în care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unităţi de muniţie de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 şi 100 mm.
În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exerciţiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon, că un submarin inamic se află în raionul maritim din faţa Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziţiei submarinului, o corvetă va ataca cu o torpilă şi cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile uşoare.
După anihilarea pericolului submarin, exerciţiul continuă cu secvenţa de respingere a desantului maritim. Zece ambarcaţiuni de asalt se vor îndrepta spre faleză şi vor executa foc cu muniţie de manevră, dar atacul forţelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 şi de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri şi de infanterişti marini. Siguranţa publicului de pe faleză va fi asigurată cu aproximativ 3.600 de unităţi de muniţie de manevră, calibre cuprinse între 5,45 şi 100 mm.
Migraţia ilegală pe mare şi ameninţările asimetrice sunt două elemente pe care marinarii şi aviatorii le vor combate, simultan, cu un mozaic de forţe navale şi aeriene, ce aparţin ministerelor apărării naţionale, afacerilor interne şi transporturilor, aspect care subliniază importanţa cooperării interdepartamentale şi interinstituţionale. Navele MAI şi ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare) vor intercepta o ambarcaţiune suspectă, iar elicopterul ARSVOM va survola raionul acţiunii. Ambarcaţiunea cu migranţi va fi interogată şi, după cercetarea situaţiei, aceasta va fi însoţită în port, conform procedurilor. În acelaşi timp, ambarcaţiunile rapide ale Forţelor Navale lansează la apă patru scafandri, care vor fi recuperaţi de un elicopter Puma Naval. De pe parâma elicopterului, scafandrii vor saluta oficialităţile şi publicul de pe faleză, marcând, astfel, încheierea exerciţiilor demonstrative.
Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” va prezenta simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi va deschide parada navală, la care vor participa toate navele şi aeronavele care au performat în faţa falezei Comandamentului Flotei.
În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare va încheia Exerciţiul demonstrativ „Forţele Navale Române 19”, dar evenimentele vor continua, la Constanţa, până la ora 22.00.
Tradiţionalele jocuri marinăreşti vor fi organizate, în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00-15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc. La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 (Port Constanţa) – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.