Pelerinaj româno-bulgar la Peştera Sfântului Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinaj la Peştera Sfântului Andrei

Peste 30.000 de credincioşi din toată ţara şi din Bulgaria au venit să se roage la lăcaşul de cult considerat Bethleemul românesc.

Credincioşii au început să sosească de azi-noapte pentru a se ruga în peştera unde a trăit Sfântul Andrei, apostolul care a adus creştinismul pe meleagurile noastre.

Slujba religioasă a început la ora 9.00. Înainte de liturghie trei ciobani din Bucovina au cântat la bucium. „Am fost chemaţi de Teodosie. Eu sunt din Vatra Dornei, din aceeaşi comună cu Înalt Prea Sfinţitul. Am venit să chemăm credincioşii la rugăciune“, spune Leor Ciornei, unul dintre ciobanii bucovineni. Bacii au cântat la buciume vechi de peste 30 de ani, primite de la părinţii lor. „Instrumentele sunt lungi de trei metri şi douzăeci de centimetri şi sunt confecţionate din alamă veche, care nu rugineşte“, explică Isidor Flocea, un cioban bucovinean.

Zecile de mii de credincioşi au cântat alături de preoţi şi s-au rugat. Din mulţime se auzeau şi rugăciuni rostite în graiul bulgăresc. Tanti Frusina, o bătrână venită din  Tulcea, era însoţită de un grup de femei bulgăroaice. „Sunt prietenele mele. Sunt foarte credincioase şi au venit să se roage la Peştera Sfântului Andrei“, afirmă pensionara.

„Aşteptăm prea mult“

În faţa peşterii au fost aşezate moaştele Sfântului Andrei şi ale altor patru sfinţi. Cu batiste, prosoape şi chiar bluze sau pantaloni, oamenii atingeau racla. „Vin în fiecare an să mă rog la Sfântul Andrei, m-a ajutat mereu“, mărturiseşte Maria Apostol (56 de ani), din Buzău. Culoarele create de jandarmi au nemulţumit oamenii care voiau să ajungă cât mai repede la moaşte. Slujba s-a încheiat la ora 12.00, însă credincioşii continuau să vină la mănăstire.



„Orice la un leu“

Încă de ieri, pe drumul spre mânăstire au poposit sute de comercianţi ambulanţi. Oamenii se rugau şi ei, însă pentru profitul micii afaceri înşirate pe câte o masă sau direct pe pături. Pe o distanţă de aproape un kilometru, credincioşii au fost „ispitiţi“ cu scaune din lemn, veste împletite sau turtă dulce. „Orice la 1 leu“ era scris pe o bucată de carton prinsă sub cutia cu brelocuri. La taraba improvizată, tanti Leana vinde mătanii şi mărgele colorate. „Mai fac şi eu un ban cinstit. Vând totul cu un leu şi oameni cumpără“, spune femeia şi îndeasă teancul de bani la brâu.

Istoricul peşterii
Peştera Sfântul Apostol Andrei a fost descoperită în 1918 de avocatul Jean Dinu, cel care a înfiinţat şi gimnaziul de la Adamclisi. El a povesit că a avut un vis în care i s-a arătat locul unde a trăit Sfântul Andrei. A găsit peştera invadată de buruieni. Avocatul a construit acolo chilii unde în scurt timp au poposit călugării. În perioada comunistă lăcaşul de cult a fost desfiinţat, iar peştera a devenit grajd pentru animale. După 1990, monahul Nicodim cu alţi doi călugări a înviat spiritul religios, iar în scurt timp peştera a devenit unul dintre obiectivele religioase cele mai importante din ţară.


Mai multe pentru tine:
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“