Video Muzeul subacvatic din Marea Neagră. Al doilea exponat scufundat este statuia unui scafandru greu VIDEO
0În memoria scafandrilor grei care și-au sacrificat viața pentru această profesie dar și a celor care au pus bazele Portului Constanța, exploratorul Pascale Roibu a construit statuia unui scafandru, în mărime naturală, pe care a scufundat-o în apele Mării Negre.
Inițiativa îi aparține lui Pascale Roibu, fost scafandru militar și specialist cu peste două decenii de experiență petrecute în în adâncuri.
Cu prețul unui efort titanic, el și-a dorit să celebreze în mod inedit Ziua Scafandrului Român (celebrată la 15 noiembrie, a doua zi după Ziua Dobrogei, de la 14 noiembrie) și 150 de ani de istorie a scafandreriei românești, aducând un omagiu tuturor pionierilor români în acest domeniu.
Vorbim totodată și de o premieră mondială în acest domeniu, dar și de un monument care face parte din muzeul subacvatic pe care Pascale Roibu, ajutat de o mână de prieteni cu suflet, vrea să îl facă în apele Marii Negre.
Muncă titanică
Pascale Roibu a muncit luni în șir pentru a-și vedea visul dus la îndeplinire.
„Mai întâi am construit statuia, din lut de modelaj, ca să pot realiza o matriță. Apoi am construit contramatrița, iar statuia în sine cântărește 180 de kilograme și este făcută din ciment, cu armătură de fier beton, ca să reziste eroziunii apei mării și curenților marini”, a explicat Pascale Roibu.
Până și transportul unei astfel de statui până la Marea Neagră a fost o provocare însă, o dată pusă pe apă, lucrurile au decurs mai ușor.
Statuia este din lemn de plop, are aproximativ 70 de kilograme și puțin peste un metru înălțime și este o creație a sculptorului craiovean Gabriel Rizea.
„Statuia avea montate niște baloane și după ce am adus-o în locul dorit, am scufundat-o, încetul cu încetul, eliberând aerul din baloane până s-a așezat”, explică scafandrul care a avut această inițiativă.
Întreaga operațiune a fost filmată, astfel încât și cei care ar vrea să vadă expoziția de pe fundul mării, dar se tem să facă efectiv scufundări, să se poată bucura de frumusețile tăcute din adâncuri.
Statuia a ajuns astfel pe fundul mării în zona Cazinoului din Constanța, unde Pascale Roibu vrea, prin forțe proprii, să inaugureze un muzeu subacvatic, așa cum se află peste tot în lume, și acolo unde a așezat deja, printre ruinele cetății Tomis, bustul lui Ovidius.
Următorul exponat din muzeul subacvatic este statuia lui Poseidon, la care neobositul scafandru muncește deja de zor. Deja a modelat statuia temutului zeu al mării, însă nu a realizat încă matrița.
„Muzeul subacvatic nu are și nu va avea taxă de intrare. Marea Neagră nu are o fauna atât de spectaculoasă și diversificată că alte mări, așa că mi-am zis: de ce nu? De ce să nu oferim pasionaților de scufundări și altceva de văzut, care să le facă plăcere?”, spune Pascale Roibu.
Statuia scafandrului scufundat SURSA VIDEO Pascale Roibu
Pentru a realiza această statuie a unui scafandru greu a fost susținut financiar de prietenul său George Scarlet, de asemenea pasionat de scufundări, și de asemenea a strâns bani prin intermediul organizației nonguvernamentale pe care o conduce, România Undersea Explorers, și acolo unde susținătorii săi entuziaști au donat acel procent de 2 la sută din impozit.
Statuia scafandrului scufundat SURSA VIDEO Pascale Roibu
„Este un proiect destul de costisitor, însă merită și îmi face plăcere. Scafandrii grei, începând cu anii 1890, au pus la propriu bazele portului Constanța, așezând păturile de piatră pe fundul mării peste care s-au construit digurile și portul în general. Fără prosperitatea acestui port nu s-ar fi dezvoltat Constanța ca oraș și să nu îi uităm pe cei care și-a dat viața pentru această meserie”, spune Pascale Roibu.
Expoziție inedită
Pe 15 noiembrie 2023, la ora 19.00, cu ocazia Zilei Scafandrului Român este organizată și expoziția „Temerarii Adâncurilor - Repere Istorice ale scafandreriei românești“ la ArtAntik Gallery. Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă colecția adunată și minuțios documentată de-a lungul anilor de exploratorul adâncurilor, Pascale Roibu. Aceasta cuprinde vechi echipamente folosite de către scafandrii români grei și autonomi, documente și fotografii istorice ilustrând activitățile deosebite pe care scafandrii le-au desfășurat pe parcursul a 150 de ani de tradiție în domeniu.