La frontiera de la Lipniţa, un român strămutat din Cadrilater şi-a întâlnit colegul de şcoală din Bulgaria. Alt bătrân a trecut graniţa în România după 77 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul punct de trecere a frontierei cu Bulgaria va funcţiona la Lipniţa, iar până la sfârşitul anului trebuie deschis şi cel de la Dobromir.

Un nou punct de trecere a frontierei româno-bulgare a fost inaugurat marţi, 3 octombrie, la Lipniţa, în judeţul Constanţa. Premierul Mihai Tudose şi omologul său bulgar Boiko Borisov au tăiat panglica de la PTF Lipniţa (RO) - Kainargea (BG), împreună cu primarii celor două localităţi şi miniştrii de Interne din cele două ţări.

Punctul situat la circa 126 kilometri de Constanţa va funcţiona cu program limitat, 12 ore pe zi, între orele 8 şi 20, doar pentru vehicule de maximum 3,5 tone. Proiectul transfrontalier de 6,8 milioane euro, realizat cu fonduri europene, prevede deschiderea a încă unui punct de frontieră, la Dobromir, tot în judeţul Constanţa, dar aceasta va fi amânată până la finele anului.

PTF Lipniţa a fost inaugurat aşa cum fusese construit (precum cel de la Dobromir), după rigori de Spaţiu Schengen, mai puţin stricte decât cele ale spaţiului european. „A fost acordul comun al celor două părţi pentru a-l inaugura aşa cum este, dar demersurile pentru extinderea sa continuă“, a declarat Florin Crăciun, primarul comunei Lipniţa. 

Terenul de lângă PTF aparţine Poliţiei de Frontieră şi trebuie trecut în proprietatea administraţiei locale din Lipniţa pentru a fi realizate o bandă de urgenţă pentru controlul autovehiculelor, un refugiu, spaţii de cazare pentru transfugi şi alte facilităţi necesare unui punct de la graniţa UE. „Este în lucru o hotărâre de guvern care va reglementa asta, se va rezolva“, speră primarul.

Drumurile de legătură ale României cu Bulgaria (de 10-12 kilometri) au fost construite de Consiliul Judeţean Constanţa, iar punctele de trecere a frontierei au fost amenajate de primăriile locale Lipniţa şi Dobromir. 

Vin, ţuică, mălai

Pentru localnici, deschiderea graniţei de la Lipniţa înseamnă scutirea unui ocol de vreo 80 kilometri. În judeţ mai există puncte de frontieră la Ostrov, Vama Veche şi Negru Vodă. Micul trafic de frontieră va creşte pentru că bulgarii şi românii se „calcă“ reciproc în căutare de produse mai ieftine şi mai bune.

„Vin, ţuică, mălai, mămăligă cu brânză“ rostesc în româneşte sătenii bulgari de la Kainargea care au venit să vadă deschiderea graniţei. Unii au rude dincolo, în România, la Lipniţa şi în satele din jur. „Eu, unchi şi mătuşă, Carvăn“, spune Dimităr Radev. Carvăn este satul Lipniţei cel mai apropiat de graniţă. Şi tanti Milka are rude la Carvăn, pe Todor Drăgănel.

Dus de braţ, bătrânul Ivan Marinov Gheorghiev (foto jos) abia merge în baston, cu scăunelul după el. E născut la 16 mai 1925 şi a ţinut morţiş să vină aici. Ultima dată a trecut graniţa acum 77 ani. „În ’40 am fost odată la Oltina. Clasa a şaptea primară“, rupe nea Ivan româneşte. Se îndepărtează salutând: „Foarte bine“.

Familia Bragadireanu trece prima graniţa spre Bulgaria, într-o plimbare cu maşina: „Mergem şi noi să vedem cum e“. Pe partea bulgară, maşinile stau deja la coadă să intre în România. 

Foto Sînziana Ionescu / Ovidiu Chircă CJC

Alexandru Matarangă (88 ani) a bătut drumul de la Constanţa cu microbuzul, deşi îl doare groaznic un picior şi se sprijină în baston, doar pentru a se întâlni cu vechiul lui coleg de şcoală şi prieten de la Kainargea, Petre Palciu. Amândoi ştiu să vorbească pe limba celuilalt.

„Am fost colegi la şcoala din Kainargea între 1937 şi 1940. Apoi în '40 când s-a făcut schimbul de populaţie, noi am plecat din Kainargea şi ne-am aşezat la Dobromir, apoi la Ceamurlia, iar în ’68 ne-am stabilit la Constanţa. Casa familiei mele e şi acum în picioare, la Kainargea. Cu Petre vorbesc mereu la telefon şi ne vizităm cam la 2-3 ani. Acuma m-a sunat şi a zis să ne întâlnim aici", declară românul. Cu steguleţe tricolore, colegii de la şcoala din Kainargea ajunşi acum la senectute se strâng în braţe bucuroşi c-au prins ziua asta: „De-acuma o să ne vedem mai des, mai ales toamna când se coace via“.

Comunicatul Poliţiei de Frontieră Române

Redăm comunicatul Poliţiei de Frontieră Române, în care este explicat oficial cum va funcţiona şi de ce a fost deschis PTF Lipniţa: 

„Un nou punct deschis traficului internaţional la frontiera cu Bulgaria - P.T.F. Lipniţa-Kainardja.

În data de 3 octombrie a.c., în localitatea Lipniţa, judeţul Constanţa, în prezenţa primului-ministru al Guvernului României, domnul Mihai Tudose şi a ministrului afacerilor interne, doamna Carmen Daniela Dan, a avut loc inaugurarea oficială a Punctului de Trecere a Frontierei Lipniţa deschis în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Bulgaria.

Lucrările de amenajare şi modernizare desfăşurate au avut în vedere ca acesta să întrunească condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control,  spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în  supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat prin redistribuire de la structurile Poliţiei de Frontieră.

Noul punct de frontieră se alatură celor 9 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Bulgaria, operaţionalizarea lor urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Bulgaria.

Punctul de Trecere a Frontierei Lipnita-Kainardja funcţionează în subordinea Gărzii de Coastă şi este deschis pentru traficul internaţional de persoane, precum şi pentru traficul internaţional de mărfuri, până la limita unei greutăţi totale de 3,5 tone, iar programul de funcţionare va fi de la ora 08:00 la ora 20:00. Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi al produselor supuse controlului fitosanitar.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, răspunzând deziteratelor acestora de promovare şi susţinere a intereselor comune, fiind  în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen). 

Foto S.Ionescu

Totodată, operaţionalizarea acestui punct de frontiera în regim internaţional constituie o măsură favorabilă pentru dezvoltarea economiei productive şi comerciale, pentru promovarea turismului, pentru facilitarea accesului la infrastructura de transport în zona transfrontalieră, cât şi pentru înlesnirea mobilităţii bunurilor şi persoanelor.

Lungimea frontierei Romaniei cu Bulgaria este de 631,3 km, iar punctele de trecere deschise traficului international de la graniţa cu Bulgaria au fost tranzitate, în acest an, de peste 6,2 milioane de călători (aproximativ 5 milioane dintre acestia fiind cetăţeni UE şi 1,2 milioane cetăţeni non-UE). Totodată, în acest an au trecut frontiera româno-bulgară aproximativ 2,4 milioane mijloace de transport.

P.T.F. Lipniţa (România) - Kainardja (Republica Bulgaria) se află situat în comuna Lipniţa,  jud. Constanta şi are corespondent pe teritoriul Republicii Bulgaria localitatea Kainardja.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţii de control în cele două puncte de trecere a frontierei sunt asigurate de către administratorii punctelor de trecere ale frontierei“. 

Pe aceeaşi temă: 

România are de astăzi încă un punct de trecere a frontierei cu Bulgaria

România şi Bulgaria îşi vor furniza reciproc energie electrică în caz de urgenţă

Tudose: Am convingerea că, în maximum un an, România şi Bulgaria sunt în spaţiul Schengen. La ce înţelegere a ajuns premierul cu omologul său bulgar