Constanţa: Bani înecaţi în bazinul de înot
0Un milion de euro s-a investit în renovarea piscinei, care nu poate găzdui concursuri internaţionale. În cadrul Jocurilor Mării Negre, competiţie care se va organiza în vară pe litoral, va lipsi disciplina înot, întrucât bazinul de la Palatul Copiilor nu este omologat.
În urmă cu doi ani, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a investit un milion de euro pentru renovarea bazinului de înot. Aici s-au antrenat Răzvan Florea şi Camelia Potec, campioni olimpici.
Elena Frâncu, directorul Direcţiei Judeţene de Sport Constanţa, a spus că bazinul recent renovat nu are suprafeţele de concurs de dimensiunile necesare conform standardelor internaţionale. Lăţimea celor şase culoare de înot este de 2,30 metri şi, conform normelor internaţionale, ea ar fi trebuit să fie de 2,50 metri.
Este vorba de o investiţie din bani publici în valoare de un milion de euro. Bazinul a fost construit în anul 1973.
„El era destinat pionierilor, nu a fost conceput pentru competiţii. La Hotelul Parc din Mamaia era un bazin de înot olimpic omologat unde se antrenau sportivii de la CSS şi studenţii de la Educaţie Fizică“, spune Mustafa Ilhan, directoul Palatului Copiilor.
În decembrie 2006 a avut loc licitaţia pentru desemnarea firmei care să execute reparaţiile capitale şi un an mai târziu s-au început lucrările. Câştigătoare a fost desemnată firma Rico SRL.
Nu au vrut să modifice proiectul
S-a ştiu de la început că bazinul nu era omologat. „Împreună cu firma din Bucureşti care a realizat proiectul am discutat acest aspect şi am decis să ne oprim la renovare, nu la lărgirea spaţiilor de antrenament.
Reprezentantul Palatului Copiilor a spus că pe ei nu-i interesează înotul de performanţă, ci doar cel de masă, deşi recunoaşte faptul că jocurile Mării Negre ar fi adus beneficii instituţiei, dar şi dotări internaţionale: o nouă tabelă de afişaj, cronometru bloc starturi şi vestiare.
Lucrările ar fi întârziat foarte mult în cazul în care s-ar fi refăcut din temelii bazinul. Angajaţii firmei de construcţie au început lucrările la bazin la începutul lui 2007. În mai lucrările s-au oprit pentru că nu s-au mai virat bani, fiind reluate după opt luni.
În prezent, sunt deschise două bazine: cel mare care are 25 de metri lungime şi 12 metri lăţime şi cel mic cu o lungime de 13 metri şi cu lăţimea de 6 metri, unde se antrenează copiii.