Poveştile ascunse ale unor obiecte din muzeele clujene, promovate de francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul dr. Ioan Raţiu de la Turda, la care se bănuieşte că ar fi fost redactat Memorandumul, pseudometeoritul de la UBB şi aparatul cu care s-au făcut cele 5 fotografii de la Marea Unire sunt doar câteva dintre obiectele din muzeele Transilvaniei care sunt promovate de Noaptea Muzeelor, de un site francez.

Pentru cei care vor să afle poveştile unor obiecte foarte valoroase pot face un tur virtual prin toate muzeele Europei dând click pe site-ul francez http://www.nuitdesmusees.culture.fr , creat special pentru Noaptea Muzeelor în Franţa. Acolo apar piese importante pentru valoarea lor, dar şi pentru povestea ce se ascunde în spatele lor.

La iniţiativa organizatorilor din Franţa ai Nopţii Europene a Muzeelor, fiecare muzeu de prestigiu din Transilvania a trimis informaţii şi fotografii cu piesele lor de referinţă. Imagini şi trecutul acestor obiecte speciale sunt disponibile atât în limba franceză, română, cât şi engleză la secţiunea numită "Une oeuvre, une histoire" („Un obiect, o poveste"). Fiecare obiect este însoţit de un text. Una dintre piesele promovate este biroul memorandistului dr. Ioan Raţiu din Turda, birou la care istoricii bănuiesc că ar fi fost scris „Memorandumul“ înaintat Curţii de la Viena, obiect valoros aflat acum la Muzeul de Istorie din Turda.  

VIDEO Noaptea Muzeelor la Cluj: gladiatori, securişti, mămăligă cu brânză, ţuică şi proiecţii de filme

Textul despre birou, postat pe site-ul francez, cuprinde un scurt istoric al acestei piese de mobilier:

„Masa de scris a Dr-ului Ioan Raţiu se află în colecţia muzeului turdean încă de la începuturile existenţei acestuia. Realizată în secolul al XIX-lea din lemn de brad furniruit, masa de lucru este prevăzută în partea superioară cu postav de culoare roşie şi trei sertare, ornamentate cu mânere de alamă. În partea inferioară se găsesc compartimente pentru documente cu poliţe din lemn, prevăzute cu uşi.

Unde poţi să mergi în acest weekend la Cluj

În calitate de lider al mişcării naţionale a românilor din Transilvania, Raţiu a înaintat Curţii de la Viena Memorandumul, act politic prin care se cereau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare. Presupunem că Memorandumul  a fost redactat în Turda tocmai la această masă de scris aflată în colecția muzeului. Ca urmare a acestei acţiuni, casa lui Raţiu a fost vandalizată de către extremiştii maghiari, acesta fiind nevoit să se refugieze la Sibiu.

Conform mărturiilor, printre puţinele piese de mobilier care s-au păstrat se află şi masa de scris, care a ajuns în locuinţa de la Sibiu.

În anul 1933, ca urmare a înfiinţării la Turda a unui Muzeu Memorial, fiica dr-ului Ioan Raţiu, Felicia, a donat piesa instituţiei nou înfiinţate. Izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial a dus la înstrăinarea şi chiar la pierderea unor obiecte din colecţie. Masa de scris, degradată, a fost regăsită într-unul dintre inventarele făcute de o comisie a Primăriei în anul 1940".

Obiectele de la muzeele din România şi poveştile acestora pot fi accesate urmând link-urile:

http://nuitdesmusees.culture.fr/un-appareil-hors-du-commun/

http://nuitdesmusees.culture.fr/une-histoire-de-bureau/

http://nuitdesmusees.culture.fr/des-combattants-acharnes/

http://nuitdesmusees.culture.fr/le-noble-ubul-et-ses-chameaux/

http://nuitdesmusees.culture.fr/de-la-rouille-et-des-roues/

http://nuitdesmusees.culture.fr/un-precieux-vestige/

http://nuitdesmusees.culture.fr/une-oeuvre-dart-tres-bruyante/

http://nuitdesmusees.culture.fr/letoile-mysterieuse/ (engleză şi franceză)

http://nuitdesmusees.culture.fr/en-mille-morceaux/ (engleză şi franceză)

http://nuitdesmusees.culture.fr/une-carte-qui-vaut-de-lor/ (engleză şi franceză)

Programele muzeelor participante la Noaptea Muzeelor sunt disponibile pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, pus la dispoziţia vizitatorilor de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.