Cea mai mare întreprindere socială din România produce măşti şi combinezoane. Unde vor ajunge echipamentele
0Nazarcea Grup, cea mai mare unitate protejată autorizată din ţară şi cel mai mare angajator de persoane cu handicap din zona operatorilor economici sau a instituţiilor publice, din sectorul 1 al Capitalei, a început producţia de echipamente şi măşti de protecţie.
Aici vor fi realizate două tipuri de combinezoane, unul pentru cei care au intervenţii în interiorul clădirilor, din microfibră de polyester şi unul pentru cei care intervin în aer liber, produs din polyester peliculizat.
De asemenea, vor fi realizate şi măşti de protecţie în 2 straturi, din bumbac 100%.
"Astăzi, împreună cu primarul sectorului 1, dl. Dan Tudorache, am dat startul producţiei echipamentelor de protecţie. Realizăm două tipuri de combinezoane, unul pentru cei care au intervenţii în interiorul clădirilor, din microfibră de polyester şi unul pentru cei care intervin în aer liber produs din polyester peliculizat. De asemenea, realizăm şi măşti de protecţie în 2 straturi, din bumbac 100%.
Produsele realizate vor merge către Poliţia Sectorului 1, Complexul Multifuncţional Caraiman şi DGASPC, de astfel cei aflaţi în linia întâi în lupta cu virusul COVID-19.
Ceea ce face ca echipamentele să fie deosebite este faptul că sunt reutilizabile. Acestea se vor întoarce în cadrul spălătoriei noastre textile, unde vor fi decontaminate si curatate la temperaturi înalte", au transmis pe pagina de socializare a institutiei reprezentanţii unităţii.
Creată după model olandez
„Nazarcea Grup este o iniţiativă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 pusă în practică în anul 2008, când am închis centru de plasament „Sfântul Ştefan“, iar pe infrastructura existentă am început construcţia acestei întreprinderi sociale. A fost nevoie de o succesiune de proiecte cu finanţare nerambursabilă, începând cu fondurile din perioada de preaderare, mai multe proiecte POSDRU cât şi de susţinerea financiară absolut necesară a Primăriei Sectorului 1. Am demarat acest proiect după un model asemănător din capitala Olandei, HAGA GROUP (www.haeghegroep.nl), pe care am vizitat-o în 2008 şi după vizită mi-am propus să realizăm ceva asemănător la nivelul Sectorului 1. După aproape 10 de ani de la demararea proiectului, Nazarcea Grup a ajuns cea mai mare unitate protejată autorizată din ţară şi cel mai mare angajator de persoane cu handicap din zona operatorilor economici sau a instituţiilor publice“, explică Florin Giosan, managerul întreprinderii sociale.
În organizarea societăţii s-a ţinut cont de abilităţile specifice pe care persoanele cu dizabilităţi le au: operaţiuni simple şi repetitive, nu complexe, care să nu impună de cele mai multe ori intervenţia unei alte persoane, activităţi care să nu necesite un contact direct cu clienţii (aici face excepţie spălătoria auto), sau activităţi specifice de lucru la computer (editare grafică, concepţie grafică, tipărire şi finisare), cunoscut fiind faptul că unele persoane cu dizabilităţi cu un anumit grad de şcolarizare au excelente abilităţi de acest fel.
„Ne-am orientat spre acele activităţi de producţie pentru care aveam deja piaţa de desfacere: pȃinea şi produsele de panificaţie le realizăm pentru centrele de copii, adulţi şi vârstnici din Sectorul 1, la spălătoria auto am început prin a spăla maşinile din parcul auto al Direcţiei de Asistenţă Socială a Sectorului 1, serviciile de spălătorie textilă, tot pentru nevoile centrelor sociale ale sectorului, tipăriturile la fel, iar prin croitorie am reuşit să acoperim nevoia de echipament de lucru pentru toţi angajaţii Direcţiei, undeva la 1.800 de angajaţi, cât şi nevoia de cazarmament pentru centrele sociale ale sectorului. Aici lucrează o echipă de 85 de persoane, dintre care 60 sunt persoane cu dizabilităţi.