Cea mai ieftină mâncare de post. Cum faci tocana de cartofi: ingrediente secrete şi cât se fierbe ca să iasă delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocana de cartofi, un preparat simplu si sănătos FOTO Adevărul

Vedeta postului, tocăniţa de cartofi, este un preparat ieftin, rapid şi sănătos. O reţetă delicioasă găsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Mâncarea iese delicioasă, dacă sunt respectaţi întocmai paşii gătirii.

 Ingrediente:

- 1 kg cartofi 

- 2 cepe  

- 5 roşii răscoapte 

- 1 linguriţă boia

- 1 legătură usturoi verde 

- 1 pahar de untdelemn 

- 1 linguriţă chimen pisat 

- sare, piper, cât vă place

 tarhon, cimbru.

Mod de preparare:

Se curăţă cartofii, se taie îmbucături, se pun la fiert în apă cât să-i acopere, cu sare, piper, chimen. Ceapa se taie peştişori, se pune la călit în untdelemn cu boia.

Se taie mărunt roşiile, se pun peste ceapa călită. Se toacă usturoi, pătrunjel, tarhon, cimbru. Cartofii fierb într-un sfert de oră, după care li se adaugă sosul de roşii şi verziturile tocate, şi se lasă să mai dea în câteva clocote. În sfârşit, pentru faţă, se mai presară un pic de pătrunjel verde.

"Mulţimea de miroase şi verdeţuri, sosul gros, bun de-ntins cu pâine fac tocana gustoasă. Postul negru în Bucovina înseamnã suprimarea totală a alimentaţiei timp de 7 zile, câte o zi din 7 săptămâni succesive, pentru dovedirea şi pedepsirea răufăcătorilor (hoţ, tâlhari). Persoana credincioasă, de obicei o femeie „iertată“, se autoclaustra într-o cameră întunecoasă, petrecea timpul în rugăciuni şi deplină curăţenie trupească şi sufletească", nota Ion Ghinoiu în „Obiceiuri populare de peste an“.

Gazetarul, maestru în gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).