Ultima recoltă de zmeură românească din 2020, încă pe tarabe. Cât costă şi cât timp se va mai găsi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zmeură românească, aromată şi dulce, mai poate fi găsită în pieţele agroalimentare încă două, cel mult trei săptămâni. Asta doar dacă gerul nu se va instala mai devreme în ţara noastră. La Buzău, o caserolă cu 200 de grame de zmeură, direct de la producător, costă cel puţin 5 lei.

Pe Dănuţ Panait, fermierul din imagine, îl găsim şi în această perioadă trudind printre butaşii de zmeură.

Buzoianul este unul dintre puţinii care încă recoltează din plantaţia de fructe de pădure pe care o deţine la circa zece kilometri de municipiul Buzău.

„Acum,  temperatura e mai scăzută noaptea decât în sezon, deci fructele se coc mai greu. Ce se coace acum în trei zile, în vară se cocea într-o zi. Gustul se modifică puţin, e puţin mai acrişoară pentru că nu mai acumulează de la soare. Aroma, calitatea, e aceeaşi”, spune fermierul din Poşta Câlnău.

Dacă în timpul verii, zmeura trebuia culeasă zilnic, toamna, frecvenţa a scăzut. Ziua scurtă, cu soare din ce în ce mai zgârcit, şi nopţile reci sunt condiţii care modifică radical comportamentul plantelor.

„Se culeg şi cele roz pentru că se coc în caserole. Fenomenul de coacere nu e oprit. Culesul e mai dificil pentru că fructele se desprind mai greu dacă nu sunt destul de coapte. În schimb, rezistă mai mult. Vara rezistă patru sau cinci zile, iar acum şi undeva la o săptămână fără să-i administrăm nimic”, explică Dănuţ Panait.

Îmbrăcaţi cu haine groase, fermierul buzoian şi ajutoarele sale intră de trei ori pe săptămână la cules de zmeură, pentru a livra fructele proaspete şi bine coapte la piaţă, dar şi unor cofetării din regiune.

”Pe piaţă, zmeura este 8 lei caserola. Poate fi şi cinci lei, dacă negociem. Gustul zmeurei preia mult din pământurile care sunt mai bogate. Probabil în Spania sunt soluri mai nisipoase şi dau alt gust, aparte, şi preponderent sunt culese când sunt roz. La noi, o culegem la maturitate iar gustul este mai intens”, declară Dănuţ Panait.

Zmeura produsă lângă Buzău provine dintr-un soi rezistent şi foarte productiv. Începe să dea rod din primăvară şi rezistă până la sfârşitul toamnei, dacă natura este îngăduitoare. 

În piaţa centrală din Buzău, zmeura de toamnă costă cel puţin 25 de lei kilogramul. Este cu aproximativ zece lei mai scumpă decât în timpul verii, când piaţa este suprasaturată.

”Cumpără cei cu diete, cu probleme de sănătate, pentru copilaşi. Clientela este din ce în ce mai restrânsă pentru că e puţin mai scumpă. Dacă vin ploile, frigul, nu se mai coc şi rămân neculese. De aceea spun că acestea sunt ultimele căpşuni şi zmeură din acest an”, spune o vânzătoare de fructe de pădure din Piaţa Centrală.

Fermierii buzoieni spun că, dacă vremea va fi caldă, chiar şi în decembrie am putea mânca zmeură. Surplusul de fructe este folosit la conserve, dulceaţă şi sirop, care de asemenea sunt comercializate în pieţe sau prin intermediul reţelelor de socializare.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici 

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii