Banca de gene care va fi ridicată la Buzău va salva mii de soiuri de legume şi plante aromatice pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor să înfiinţeze în Buzău, cu 6 milioane de euro, un centru în care să stocheze toate soiurile de legume, plante medicinale şi aromatice, atât din ţară, cât şi din străinătate. Noua unitate va funcţiona sub coordonarea specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

La sfârşitul anului trecut, s-au făcut primii paşi în proiectul băncii de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice, prin crearea cadrului juridic. În momentul de faţă în România exista o singură bancă de gene, la Suceava.

„Am creat cadrul juridic ca să putem să le acordăm sume importante de la bugetul statului pentru teme de cercetare majore. Avem în vedere ca la Buzău, cu fonduri europene şi cu contribuţia guvernamentală, să realizăm banca de gene pentru legumicultură, pentru floricultură, pentru plante medicinale şi aromatice”, a afirmat Daea în timpul unei vizite la Buzău.

În prezent, la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume şi plante medicinale. Dintre acestea, 3.000 sunt ardei şi roşii care au dispărut din pieţe. Cercetătorii buzoieni au recuperat seminţele şi pot fi plantate din nou, însă au nevoie de condiţii speciale de creştere dar mai ales de o bancă de gene.

“Nu avem un program naţional de conservare a resurselor genetice naţionale, de aceea s-au pierdut foarte multe soiuri, foarte multe creaţii româneşti au dispărut sau o parte din acestea au ajuns să fie gestionată de alte bănci de gene din lume”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău. 

Noua unitate va funcţiona sub coordonarea specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Cercetătorii buzoieni au deja rezultate deosebite şi în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică. De-a lungul timpului, au aclimatizat castravetele amar, kiwano, Cichorium latifolium, Luffa cilindrica, Momordica cochinchinensis şi altele. 

Două noi specii necultivate până în prezent în România, Lophanthus anisatus, plantă provenită din Asia Mică, şi Sideritis scardica, celebrul Mursalski chai, cultivat în Munţii Balcani, au fost aclimatizate recent în ţara noastră de cercetătorii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.