Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, IPS Ciprian, atac la Emil Moise, profesorul care a bătut BOR la ora de religie: „E o campanie obscură împotriva Bisericii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Ciprian vs. Emil Moise

”Ora de Religie” provoacă dispute chiar pe terenul celui care a smuls Curţii Constituţionale a României hotărârea din 12 noiembrie 2014 prin care părinţii trebuie să depună o cerere specială pentru înscrierea copiilor la ora de religie. Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei anunţă, prin comunicate publicate de presa Bisericii, că se simte defăimat în polemicile televizate privind ora de Religie, unde este invitat profesorul Emil Moise.

Scandalul mocneşte de la sfârşitul lunii februarie. De atunci, profesorul buzoian Emil Moise, preşedintele Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, s-ar fi folosit de toate apariţiile în presă pentru a-l acuza pe arhiepiscop, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, că a mers la o şedinţă cu directorii de şcoli special pentru a le trasa directive clare cu privire la ora de religie. 

În cadrul şedinţei, după cuvântarea arhiepiscopului, profesorul Moise a încercat să ia cuvântul, dar nu i s-a permis. ”Timp de jumătate de oră a încercat să influenţeze directorii ca atunci când vor da formularele care vor veni la şcoală sau au venit deja să aibă grijă cum procedează cu ele, pe scurt, să facă presiuni”, declara Emil Moise, după şedinţa organizată de IŞJ Buzău. 

Miercuri, Biroul de presă al Arhiepiscopiei din Buzău a reacţionat pentru prima oară la aceste acuzaţii, negând că intenţiile înaltului prelat ar fi fost acelea de a-i influenţa pe directori. ”Acuzaţiile sunt total neadevărate şi defăimătoare, făcând parte din arsenalul unei campanii nedemne şi obscure, îndreptată împotriva Bisericii, ierarhiei, voinţei credincioşilor şi, nu în ultimul rând, valorilor moral-religioase. (...) Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a participat la această întrunire în calitate de conducător al instituţiei bisericeşti care organizează învăţământ religios în acest judeţ şi care acordă avizul scris (binecuvântarea) profesorilor de Religie pentru a ocupa catedre în învăţământul preuniversitar”, explică purtătorii de cuvânt ai Arhiepiscopiei, în comunicatul redactat miercuri. 

Oamenii Arhiepiscopiei din Buzău îşi mai exprimă regretul că, în ultimele două săptămâni, mass-media i-au acordat prea mare atenţie preşedintelui Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, cel care ”a declanşat o campanie de defăimare a arhiepiscopului”. ”Mesajul ierarhului a fost denaturat de persoana amintită (Emil Moise n.r.), care, deşi nu avea calitatea de director şi nici pe cea de invitat, a încercat să preia forţat microfonul, pentru a interveni fără permisiune în desfăşurarea şedinţei de lucru. Deşi incidentul a fost minimalizat, persoana în cauză a ales să-l folosească ulterior ca instrument de dezinformare şi denigrare, în toate intervenţiile sale publice”, scrie în comunicat.

Profesorul Emil Moise nu a putut fi contactat, pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de reacţia Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.