Nu avem vinuri "de aur". Vedeţi aici care sunt cele mai bune vinuri pe care le puteţi găsi în supermarketuri
0Specialiştii străini au evaluat sticlele disponibile în supermarketuri şi restaurant, în cadrul unui concurs internaţional desfăşurat la Bucureşti. 355 de vinuri au fost jurizate timp de trei zile de către 23 de degustători străini şi români, în cadrul Premiilor de Excelenţă Vinul.ro.
Care sunt cele mai bune vinuri din supermarketuri, ce merită băut la un restaurant şi cum arată un vin bun disponibil în România. Despre toate acestea a vorbit Cezar Ioan, organizatorul concursului.
Care este cel bun vin de la raft, conform rezultatelor concursului pe care l-ai organizat?
Calitatea unui vin este un lucru foarte subiectiv, iar rezultatele acestui concurs reflectă calitatea ofertei disponibile la raft la un anumit moment punctual. Depinde foarte mult şi de gustul fiecărui consumator. Ce a făcut juriul a fost să ordoneze calitativ, după criterii profesioniste recunoscute internaţional, oferta disponibilă în octombrie 2010 în supermarketurile şi hipermarketurile din România. Dar aceste criterii nu sunt în mod obligatoriu împărtăşite de toţi consumatorii, parţial şi din cauza unei lipse de informaţii şi de educaţie în materie de vin.
Cei mai mulţi dintre consumatorii români preferă, de pildă, vinurile albe demiseci (la nivel internaţional, preferinţele se îndreaptă mai degrabă către vinuri roşii seci şi în al doilea rând către vinuri albe seci). La această categorie (albe demiseci) nu am întâlnit la raft niciun vin demn de medalia de aur, ci doar 28 de vinuri care au fost medaliate cu argint. I-aş menţiona pe primii clasaţi în această categorie: Muscat Ottonel V-Drinks 2009, Fetească Regală Schwaben Wein 2009 şi Fetească Regală Domeniile Tohani 2009.
La rose-uri, în schimb, am avut trei medaliaţi cu aur: Cabernet Sauvignon Călăuza Rose 2009, demisec; Burgund Schwaben Wein Rose 2009, demidulce, şi Wine Princess Rose 2009, sec. Nici la roşii nu am avut medalii de aur dar aş menţiona câteva medalii de argint: Pinot Noir V-Drinks 2009, Fetească Neagră Măiastru 2009 şi Fetească Neagră Casa Vrancea 1949, din 2004.
De ce nu s-au acordat medalii de aur?
Nu există un singur câştigător absolut, un singur clasat pe locul al doilea etc. Toate vinurile care au întrunit între 80 şi 90 de puncte au primit medalie de argint şi doar acele vinuri care au avut între 90 şi 95 de puncte au primit medalii de aur. Cele care ar fi primit între 96 şi 100 de puncte ar fi urmat să primească Marea Medalie de Aur, dar nu a fost cazul. Singurul vin care s-a apropiat cel mai mult de acest punctaj a fost un Riesling dulce din anul 2000, de pe Dealurile Olteniei, numit Sirena Dunării. Din păcate, nu se găseşte decât în magazinele de specialitate, la un preţ de aproximativ 60 de lei (apropo, după acest rezultat mă aştept ca preţul să crească cu vreo 15%). Punctajele au fost acordate în funcţie de următoarele caracteristici: aspect, miros, gust şi percepţie de ansamblu.
Tragem de aici concluzia că nu avem vinuri de foarte bună calitate la raft?
Am înregistrat o creştere calitativă faţă de anul trecut, dar într-adevăr nu există multe vinuri de super-calitate în supermarketuri.
De ce?
Calitate are un preţ mai mare, iar supermarketurile nu sunt interesate de produse cu preţ ridicat. Peste tot în lume, vinurile de calitate foarte înaltă sunt destinate retailului specializat, unde vine public interesat de calitate. La noi, numărul acestor magazine specializate este mic (nu sunt mai mult de 20 în toată ţara şi 5 în Bucureşti), dar este în creştere.
Ce se va întâmpla cu vinurile medaliate?
Cred că acelea disponibile în supermarketuri se vor vinde mai repede, iar cele disponibile în magazinele specializate şi în restaurante se vor vinde ceva mai scump. De câştigat au, însă, şi consumatorii, pentru că se vor putea ghida după bulinele autocolante care vor fi lipite pe sticlele cu vinurile câştigătoare.
Din meniul restaurantelor, ce vinuri au ieşit câştigătoare?
La albe, marele câştigător a fost Riesling italian Sirena Dunării 2000, dulce, urmat de câteva seci: Sauvignon Blanc Varius 2009, Solo Quinta 2009 şi Chateau Domenii Blanc 2009.
La rose-uri, primele clasate au fost un vin românesc şi unul bulgăresc: Merlot Rose de Corcova 2009 şi Rose by Enira 2009, iar la roşii Drăgaica Roşie 2008, Fetească Neagră “Cocoşul” 2009 şi Syrah “Cocoşul” 2009, ambele de la Recaş.
Ştiu că majoritatea juraţilor a fost compusă din specialişti străini. Cum li s-a părut vinul românesc?
Având în vedere faptul că au jurizat vinuri de la raft, unde condiţiile de păstrare nu sunt foarte bune, toţi juraţii străini au fost încântaţi de calitatea vinurilor româneşti. Şi n-au spus-o doar din politeţe.
Urmează sezonul “vinului fiert”. Care este cel mai bun vin preparat la foc cu scorţişoară?
Vinul roşu şi care să nu coste foarte mult, pentru că prin fierbere se pierd tocmai acele calităţi speciale ale unui vin deosebit. Recomand cu căldură vinul fiert cu scorţişoară pentru acest sezon, dar nu are rost să cheltuiţi prea mulţi bani. Ca o sugestie, în afară de scorţişoară, se poate încerca şi cu un strop de rom, amaretto sau lichior de cireşe – vor apărea arome noi şi foarte plăcute.
Lista completă a vinurilor câştigătoare o găsiţi aici: Vinul.ro