Datoriile RADET, plătite în anul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general Sorin Oprescu a anunţat ieri că plăţile restante ale regiei vor fi plătite de bucureşteni până în 2011, cei mai mulţi bani dându-se în 2009, an socotit „de recesiune“. Protocolul semnat cu Ministerul Finanţelor a fost aprobat ieri de către consilierii generali.

Unul dintre cele mai controversate proiecte de hotărâre, supuse ieri votului în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucucreşti (CGMB), a fost cel al plăţii datoriilor istorice ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET). Acestea se ridică, în prezent, la 743 de milioane de lei, iar penalităţile, la 800 de milioane lei. 

Stocul RADET: 1, 5 metri de ţeavă

Propunerea primarului general, Sorin Oprescu, a fost aceea de a da înapoi Societăţii Comerciale Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) „doar datoria, nu şi penalităţile.

Dacă aceste penalităţi nu ar fi şterse, municipalitatea nu ar mai putea acoperi creşterea preţului la gigacalorie”, a explicat Sorin Oprescu în timpul şedinţei. El a adăugat că 2009 va fi şi anul restructurării RADET.

În replică, viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, a spus că privatizarea Regiei nu este o soluţie, pentru că „ RADET este o problemă socială a Bucureştiului”.

„În situaţia în care actualul Guvern va aproba trecerea centrelor termice la Primăria Capitalei, se va putea discuta de producere şi transport a agentului termic făcut de aceeaşi unitate şi se va putea ajunge la o scădere de preţ a gigacaloriei”, a mai declarat Murgeanu.

El a demonstrat că RADET este depăşită din punct de vedere tehnologic prin faptul că în stoc era, săptămâna trecută, 1,5 metri de ţeavă, în condiţiile în care există o avarie pe zi la reţeua de distribuţie. 

Protocolul a fost însă semnat, proiectul aprobat. Astfel, portivit actului semnat de primarul general Sorin Oprescu şi Ministrul de Finanţe Varujan Vosganian, RADET-ul, care este subordonat municipalităţii, va plăti către Electrocentrale Bucureşti, în anul 2009, o sumă de 332,1 milioane lei.

Faţă de 2010 şi 2011, când plăţile vor scădea la 216,4 milioane de lei şi, respectiv, la 194,9 milioane de lei, în 2009, an socotit drept unul de criză financiară şi în România, se va scoate din vistieria Primăriei cei mai mulţi bani. 

Dacă aceste penalităţi nu ar fi şterse, municipalitatea nu ar mai putea acoperi creşterea preţului la gigacalorie.


Sorin Oprescu
Primarul Capitalei