CGMB a respins declararea Pasajului Basarab ca obiectiv de utilitate publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipali au respins astăzi cererea ca Guvernul să emită o hotărâre prin care să declare Pasajul Basarab de utilitate publică pentru a putea fi continuate şi finalizate lucrarile la acest obiectiv.

Continuarea procedurii de expropriere în zona lucrărilor la pasajul Basarab din Bucureşti a fost respinsă, astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce grupul consilierilor PSD a votat împotrivă.

Proiectului i-au lipsit trei voturi pentru a trece şi a ajunge la Guvern. În favoarea hotărârii de consiliu privind exproprierile din zona pasajului Basarab au votat 33 din cei 55 de consilieri ai Capitalei, numărul de voturi necesar pentru aprobare fiind de 36.

Proiectul de hotărâre stabileşte că suma necesară pentru continuarea exproprierilor în zona pasajului Basarab este de 105 milioane de lei.

Surse din cadrul municipalităţii spun că ordinul pentru a vota contra a fost primit de consilierii PSD de la preşedintele pe Bucureşti al partidului, Marian Vanghelie, care ar fi fost nemulţumit de funcţiile primite de social-democraţi în diverse instituţii subordonate Primăriei Capitalei, potrivit NewsIn.

De altfel, majoritatea hotărârilor de consiliu de pe ordinea de zi de joi, care priveau numiri ale reprezentanţilor consiliului în respectivele instituţii, au fost amânate, ceea ce a stârnit nemulţumirea celor de la PSD.

Primarul Sorin Oprescu s-a declarat, la rândul său, nemulţumit de respingerea hotărârii privind exproprierile, spunând că aceasta va fi pe ordinea de zi la fiecare şedinţă a CGMB, până când va fi votată. "Consilierii trebuie să înţeleagă că bucureştenii vor terminarea acestui pasaj", a precizat Oprescu.

Primăria Capitalei vrea să obţină de la guvern nu mai puţin de 1,275 miliarde lei (circa 300 de milioane de euro) pentru despăgubirea persoanelor care vor fi expropriate în folosul mai multor lucrări de infrastructură. Cea mai mare sumă, 1,06 miliarde lei, este necesară pentru despăgubirea celor expropriaţi din cauza lucrărilor de dublare a diametralei Nord-Sud pe tronsonul Buzeşti -Berzei - Vasile Pârvan - B.P.Haşdeu - Uranus - Calea Rahovei. Pentru a putea continua lucrările la pasajul Basarab, primăria cere circa 105 milioane lei, sumă care ar urma să fie dată proprietarilor ce trebuie să se mute din zonele vizate de proiect.

Alţi bani sunt necesari pentru străpungerea Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (10,6 milioane lei), pentru supralărgirea Str. Gheorghe Ionescu Siseşti - Bd. Ion Ionescu de la Brad (85 milioane lei) şi pentru regularizarea bulevardului Tudor Vladimirescu, între strada Cedrilor şi Calea Rahovei (circa 21 milioane lei).

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 2 februarie, recursul Primăriei Capitalei împotriva deciziei instanţei inferioare, potrivit căreia pasajul suprateran Basarab nu este considerat de utilitate publică, hotărârea fiind luată în cadrul procesului deschis de două organizaţii neguvernamentale. În condiţiile în care instanţa a decis că lucrările nu sunt de utilitate publică, edilii Capitalei nu vor putea realiza exproprierile necesare pentru realizarea pasajului.