Şofer judecat pentru moartea unui pieton care a traversat strada neregulamentar. Viteza maşinii, decisivă în proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta şi procesul au durat şase ani FOTO Politia Română

Curtea de Apel Braşov este aşteptată să pronunţe, în 26 octombrie 2020, sentinţa finală într-un dosar de ucidere din culpă în care un bărbat de 60 de ani este acuzat că a accidentat mortal un pieton care traversa strada prin loc nepermis. În primă instanţă, Judecătoria Zărneşti l-a declarat nevinovat pe şofer.

Un bărbat de 60 de ani, din Zărneşti, judeţul Braşov, îşi aşteaptă sentinţa finală într-un dosar în care este acuzat de ucidere din culpă şi în care, în primă instanţă, a fost declarat nevinovat. Accidentul pentru care bărbatul a fost trimis în judecată a avut loc în dimineaţa de 27 noiembrie 2014, în jurul orei 5.45.

Şoferul circula pe raza localităţii Râşnov, când un bărbat care voia să traverseze strada prin loc nepermis i-a ieşit în faţă. Pietonul a fost acroşat cu stâlpul din partea dreaptă a maşinii şi a fost grav rănit, murind o lună şi jumătate mai târziu.

Prima expertiză

Cu ocazia anchetei, a fost dispusă o expertiză din care a rezultat că „în momentul producerii accidentului partea carosabilă era acoperită cu polei, vizibilitatea fiind specifică desfăşurării traficului rutier pe timp de noapte la lumina farurilor”. Expertiza a mai arătat că pe porţiunea pe care a avut loca accidentul viteza maximă permisă era de 30 km/h, iar şoferul circula cu 35 km/h.

„Inculpatul putea evita prin frânare producerea evenimentului rutier, iar victima putea preveni accidentarea sa în cazul în care nu s-ar fi angajat în traversarea sensului de mers”, a fost concluzia expertizei realizate cu ocazia anchetei.

A doua expertiză

În timpul procesului, constatând că expertiza realizată cu ocazia anchetei nu a stabilit viteza la care accidentul putea fi evitat sau prevenit, a fost comandată o nouă expertiză. Potrivit noii expertize, viteza ce i-ar fi permis inculpatului oprirea maşinii înainte de lovirea pietonului este de „circa 28 km/h”. Cea de-a doua expertiză a mai concluzionat că şoferul a avut o viteză de 36 km/h.

Şoferul, declarat nevinovat

Judecătoria Zărneşti a dispus achitarea şoferului acuzat de ucidere din culpă, constatând că principala cauză a accidentului a fost „conduita imprudentă a victimei care a traversat strada intempestiv, fără a se a sigura şi printr-un loc nepermis” . Judecătorul a mai arătat că, potrivit expertizei, „viteza la care putea fi evitat accidentul este inferioară vitezei legale, respectiv 28 km/h, faţă de 30 km/h”. Prin urmare, „accidentul nu putea fi prevenit de inculpat, dacă acesta ar fi rulat cu viteza legală”.

Sentinţa a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Braşov. Decizia finală a rămas în pronunţare pentru data de 26 octombrie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a obţinut un politician daunele morale din care şi-a cumpărat apartament în Florida: o cicatrice i-a afectat cariera

Daunele morale de 600.000 de euro cerute de familia unui şofer mort într-un accident, catalogate de firma de asigurări drept „astronomice”