Preţul final la Cetăţii Braşovului: 3,5 milioane de euro. Compania Aro Palace o oferă spre vânzare Primăriei
0Compania Aro Palace a făcut o nouă evaluare a Cetăţii de pe Dealul Straja şi o oferă spre vânzare Primăriei cu 3,5 milioane de euro. Compania vrea să vândă şi Restaurantul Panoramic (1,16 milioane de euro) de pe Tâmpa şi Casa Pădurarului (760.000 de euro) de la baza muntelui, dar pentru moment nu a găsit clienţi.
Cetatea Braşovului are o istorie de cinci secole şi este unul dintre simbolurile oraşului. Cetatea a fost preluată de compania Aro Palace, care o deţine şi acum, în anul 1982. Acum, în cetate funcţionează un restaurant şi o terasă, dar fortificaţia poate fi vizitată gratuit de turişti.
Acţionarul majoritar al Aro Palace, SIF Transilvania a decis încă anul trecut vânzarea cetăţii şi a a oferit-o Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean care au renunţat la dreptul de preemţiune. Decizia de vânzare a fost luată deoarece costurile de întreţinere a cetăţii sunt foarte mari, mai ales că aceasta nu produce bani. Restaurantul din interiorul ei supravieţuieşti doar datorită nunţilor care au loc aici la sfârşit de săptămână.
Iniţial, SIF Transilvania a cerut 5,2 milioane de euro pentru cetate. Preţul a scăzut apoi la 3,8 milioane de euro. Vara aceasta Primăria Braşov a decis să cumpere cetatea, pentru ca aceasta să nu ajungă în mâinile unor investitori privaţi, care ar fi putut să o trasforme în hotel. Primăria a angajat propriul evaluator pentru cetate pentru a se asigura că o va cumpăra la preţul corect. Evaluatorul primăriei a stabilit preţul la 3,4 milioane de euro. Compania Aro Palace a făcut o nouă evaluare care se apropie de cea a Primăriei şi cere pentru cetate un preţ final de 3,5 milioane de euro.
Primăria va ceda mai multe terenuri, respectiv parcarea din faţa Hotelului Aro Palace, o parte din parcarea din spate, precum şi o bucată de teren de la Restaurantul Casa Vânătorului pe care se află parcarea acestuia, terenuri evaluate la 2 milioane de euro. Restul banilor vor fi plătiţi în rate.
Primăria a mai făcut investiţii la cetate
Cetatea Braşovului a devenit din nou vizibilă aş acum trei ani, iar seara este luminată. Primăria a tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului. Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul Cetăţii există o promenadă, pentru ca turişti să se poată bucura de privelişte, iar în interior sunt amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului. Primăria intenţionează să facă la cetate şi o cremalieră care să ducă turiştii din centrul oraşului pe dealul unde se află obiectivul turistic.
Cetate cu o istorie bogată
Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.