O mie de noi locuri de parcare, scoase la mezat de Primăria Braşov
0În cartierele unde cererea este mai mare decât oferta se vor construi noi parcări, în acest an. Amenajarea de noi locuri de parcare este privită cu ochi buni de cei care au maşină şi dezaprobată de cei care se plâng că astfel se distrug spaţiile verzi.
Până la finele anului, cel puţin o mie de noi locuri de parcare rezidenţiale vor fi construite în cartierul Răcădău şi în zona Griviţei. „Avem planurile avizate de către preşedinţii asociaţiilor de proprietari şi până la finele anului vom începe noi lucrări în zonele unde avem cereri nu numai în cele două cartiere", a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Amenajarea locurilor de parcare a stârnit reacţii vehemente din partea unora dintre braşoveni. De exemplu, cei care locuiesc pe strada Mircea cel Bătrân s-au plâns că spaţiul verde a fost distrus în proporţie de mai bine de 50% şi în schimb, s-au amenajat... trei tortuare. „Trotuarele sunt foarte înguste, la fel ca şi strada. Rişti să fi lovit de vreo maşină. Dacă tot au distrus spaţiul verde, spre stradă, puteau amenaja în loc de trotuar o limbă de pământ unde să pună pomi", ne-a spus nemulţumit Nicolae Tudosie, de 57 de ani, care locuieşte în zonă.
Noi licitaţii
Odată cu finalizarea lucrărilor la parcările rezidenţiale, a căror amenajare a început, Primăria Braşov va scoate la licitaţie alte câteva mii de locuri în toate cartierele. Pentru a afla data la care se organizează licitaţie în cartierul dumneavoastră puteţi accesa site-ul Primăriei, www.brasovcity.ro.
Atribuirea locurilor de parcare către beneficiari se face fie direct, fie prin licitaţie, potrivit regulamentului aprobat anul trecut de către Consiliul Local. Licitaţia pleacă de la preţul minim al unui abonament pentru un loc în zona respectivă, iar pasul de licitaţie este de un leu. Tarifele aprobate de Primărie se aplică după patru zone ale oraşului, respectiv 156 lei /an pentru zona A, 144 lei /an pentru zona B, 132 lei /an pentru zona C şi 120 lei /an pentru zona D.
Locurile de parcare dintre blocuri sunt atribuite cu prioritate braşovenilor care deţin apartament proprietate personală în zonă, dar şi autovehciul înmatriculat la adresa de domiciliu. Pe locul doi în lista de priorităţi se află proprietarii care au vehiculul înmatriculat pe altă adresă şi abia pe ultimul loc se află firmele care deţin apartamente în zonă.
Actele necesare
Pentru a obţine un loc de parcare braşovenii trebuie să depună la asociaţia de proprietari o cerere însoţită de o serie de documente. Odată licitat, locul de parcare este atribuit persoanei pentru o perioadă de un an, iar pentru prelungirea valabilităţii, titularul abonamentului trebuie să îşi achite taxa pentru anul următor la Direcţia Fiscală a Primăriei, înainte de expirarea termenului.
Persoanele care doresc atribuirea unui loc după ce s-au organizat licitaţiile trebuie să facă o cerere la Primărie şi în funcţie de cele rămase libere în zonă li se va acorda şi acestora un loc.
Credeţi că sunt suficiente locurile de parcare în Braşov?
Gheorghe Sora, 61 de ani, pensionar:
„Am ales să merg cu bicicleta tocmai de aceea, că e foarte greu să găseşti un loc de parcare. Mai ales în centru e dezastru"
Peter Hennel, 48 de ani, electrician:
„E rău că toate locurile din cartiere sunt concesionate locatarilor şi dacă mai vine cineva în vizită nu are unde să-şi lase maşina"
Doina Nica, 65 de ani, pensionară:
„Primăria a dat toate locurile la locatari şi dacă vii în vizită la cineva nu ai unde să îţi laşi maşina sau te blocează altul"
Florina Vahnovan, 30 de ani:
„Nu cred că vor fi suficiente vreodată locurile de parcare. Noi avem un loc închiriat şi ni se mai ocupă câteodată"
Florin Nazare, 50 de ani, muncitor:
Cred că în Braşov locurile de parcare sunt suficiente. Eu locuiesc în Tractorul şi toată lumea are un loc unde să-şi lase maşina“.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: