FOTO Un test al nervilor: drumul spre Viscri, satul-vedetă al României. Ce gropi îndură până şi Prinţul Charles când ajunge în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Viscri este un model pentru România. Nu are asistaţi social, toată lumea munceşte şi are de 30 de ori mai mulţi turişti decât populaţie. Ca să ajungi însă la Viscri trebuie să mergi pe un drum pe care rişti să îşi rupi maşina.

Drumul Judeţean 104 L care duce la Viscri are 16 kilometri şi este plin de gropi care de care mai mari. Nu există posibilitatea să le ocoleşti şi, dacă nu ai maşină de teren, atunci totul devine un calvar. Nu a mai fost asfaltat de opt ani, iar soluţiile folosite în fiecare an de deszăpezire l-au deteriorat şi mai mult. Doar peisajul superb al zonei îi poate face pe turiştii care vin aici să mai uite de coşmarul drumului. Toţi cei care vin la Viscri se plâng de drumul plin de gropi. Ca să scapi cu maşina întreagă, mergi cu viteza melcului şi faci cei 16 kilometri într-o jumătate de oră cel puţin.

Drumul, marea supărare a oamenilor din Viscri

Drumul de acces este şi marea supărare a sătenilor care au muncit ani la rând pentru ca Viscri să arate impecabil. Din păcate oamenii nu pot repara şi drumul care aparţine de Consiliul Judeţean. La Viscri ajung anual 30.000 de turişti, majoritatea străini. Există şi o legendă care spune că, la primele sale vizite la Viscri, Prinţul Charles a fost dus pe alt drum, puţin mai bun, tocmai pentru că autorităţile nu au vrut să se facă de ruşine. „În fiecare lună, trimitem adrese la Consiliul Judeţean  Braşov, prin care cerem să ne repare drumul. Ne este nouă ruşine de turişti. Autocarele ajung greu. Mai sunt şi oameni care spun că să facă prinţul Charles drumul. Nu este treaba Alteţei Sale, ci a Consiliului Judeţean Braşov“, a spus Caroline Fernolend, director executiv şi vicepreşedintă a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, într-un interviu acordat Adevărul.

Există promisiuni de finanţare

După ani de solicitări şi rugăminţi se pare că există măcar speranţe pentru repararea acestui drum. Consiliul Judeţean a alocat banii necesari studiului de fezabilitate şi expertizei, respectiv 130.000 de lei. Pentru repararea totală a celor 16 kilometri de drum este nevoie de 23 de milioane de lei. Potrivit Consiliului Judeţean Braşov, instituţia a preluat drumul după ce Primăria Buneşti, de care aparţine satul Viscri, nu a reuşit să îl repare. Şi când drumul era comunal banii ar fi trebuit să vină tot de la Consiliul Judeţean.

„Drumul acela a fost drum comunal, dânşii nu reuşeau să îl pună la punct. A fost clasat drept drum judeţean. Am prins acest drum pe două proiecte, să obţinem bani şi direct de la Ministerul Dezvoltării, şi pe investiţii din partea Consiliului Judeţean“, a declarat Claudiu Coman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Dacă se va acorda finanţarea, aceasta va veni anul viitor, aşa că sătenii din Viscri şi turiştii mai au de aşteptat.

Mai multe pentru tine:
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"