De ce unii oameni sunt mai friguroşi? Nu are legătură cu grăsimea, nici cu circulaţia sângelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile sunt în general mai friguroase decât bărbaţii. FOTO Adrian Pogineanu

Dacă până nu demult toate lumea credea că persoanele supraponderale sunt mai călduroase şi cei care sunt slabi sau au probleme circulatorii sunt mai friguroşi, ultimele studii au demonstrat că nu este aşa. Totul ţine de temperatura corpului, dar şi de numite afecţiuni.

Medicii spun că temperatura copului este cea care ne împarte în categoriile de friguroşi sau călduroşi. „Temperatura corpului uman este între 36,5 şi 37,5 de grade Celsius. Există însă persoane care au o temperatură a corpului mai scăzută, iar acestea tind să fie mai friguroase din această cauză, deoarece resimt mult mai tare temperaturile scăzute. Receptorii de temperatură sunt în piele şi transmit semnale creierului atunci când ne este frig. Acestea reglează temperatura corpului pentru ca ea să rămână constantă“, spune Florin Tudor, medic internist.

Grăsimea nu este determinantă pentru persoanele friguroase sau călduroase. „Se spune că persoanele supraponderale sunt mai călduroase. Nu este neapărat aşa. Am cunoscut persoane obeze care tremurau de frig şi persoane slabe care nu aveam această problemă. Este adevărat că grăsimea este o barieră şi frigul poate fi resimţit de receptorii din piele puţin mai târziu decât la persoanele normoponderale. Acest lucru însă nu este determinant, ci doar o senzaţie de moment“, mai spune specialistul.

Femeile mai friguroase decât bărbaţii

Nici sistemul circulator nu este vinovat de senzaţia de frig. „Mulţi oameni spun că sunt friguroşi pentru că au probleme cu circulaţia. Nu este aşa. Atunci când avem circulaţie mai lentă ne îngheaţă extremităţile, nu tot corpul. În cazul bătrânilor însă încetinerea sistemul metabolic, a circulaţiei, dar şi slăbirea musculutatorii îi fac să fie mai friguroşi decât tinerii. Şi femeile sunt mai friguroase decât bărbaţii tot din cauza musculaturii. La bărbaţi aceasta este mai dezvoltată, iar muşchii produc şi menţin mai uşor căldura“, mai spune medicul.

Unele boli afectează temperatura corpului

Sunt şi anumite boli care ne fac să fim mai friguroşi. „Unele disfuncţii ale hipotalamusului responsabil de reglarea temperaturii corporale ne pot transforma în friguroşi. Acesta poate reacţiona mai lent la semnalele pe care le primeşte şi de aceea ajungem să tremurăm ca varga. Metabolismul mai lent poate duce la o temperatură corporală mai scăzută, la fel ca şi hipertensiunea. Şi anumite probleme hormonale pot afecta temperatura corpului. De asemenea persoanele stresate sau nefericire pot avea probleme, deoarece în urma unor emoţii foarte mari temperatura corpului are tendinţa să scadă“, mai spune medicul.