Brăila: Un pensionar a tras o ţeapă de 300.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Chihaia a păgubit nouă firme, în condiţiile în care este recidivist şi are şi contul gol

Căutat de oamenii legii încă de acum doi ani, Mircea Chihaia a fost încarcerat pentru fals în declaraţii şi înşelăciune. El a „ţepuit” şi firme din Bucureşti, Timişoara, Focşani, Slobozia, Oneşti şi Bihor.

El şi-a adus partenerii de afaceri în pragul falimentului. Autorul infracţiunilor s-a declarat nevinovat, deşi mai are vreo zece dosare penale în lucru, la Parchet.

Procurorul Cristiana Alexandra Mălai, şef de secţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, l-a audiat, preţ de câteva ore, pe Chihaia.

Pensionarul-afacerist nu a recunoscut că ar fi fost vinovat, contestând mandatul de arestare preventivă.
Chihaia este recidivist cu un rest de pedeapsă neexecutat de 736 de zile de închisoare. Un timp, s-a sustras de la cercetări.

Infractor „de catifea”, de cursă lungă

A comis infracţiunile în 2007, a fost găsit în iunie 2008 dar, deşi i s-a pus în vedere să n-o facă, a părăsit judeţul. Poliţiştii l-au audiat abia anul acesta, în luna mai”, ne-a declarat procurorul.

Mircea Chihaia a achiziţionat SC „Glaxo Serv” SRL în februarie 2007, însă nu pentru afaceri cinstite, ci pentru a pune mâna pe marfă de miliarde de lei, pe care să o valorifice.

A deschis conturi bancare la două bănci, ca să facă rost de carnete de cecuri şi, la scurt timp, a început să facă comenzi prin telefon, pentru marfă.

Deşi nu avea bani în cont, Chihaia a făcut comenzi uriaşe, după ce a închiriat un depozit în zona portuară. Pentru plata mărfii, emitea file cec.

A luat mâncare pentru animale de 23.000 de lei

De la o firmă din Bucureşti, escrocul a achiziţionat schele metalice de 89.000 de lei, de la o alta extinctoare, iar de la alta sodă caustică. Chihaia a cumpărat până şi mâncare pentru animale, în valoare de peste 23.000 de lei.

Mare parte din marfă nici n-a ajuns la Brăila, fiind valorificată prin intermediari.
„În 2009, a cumpărat altă firmă, a numit pe cineva administrator, după care a continuat ilegalităţile. Săvârşea infracţiuni în timp ce era cercetat în acest dosar penal”, ne-a precizat magistratul care s-a ocupat de caz.

La propunerea Parchetului, Tribunalul Brăila a emis mandat de arestare preventivă pe numele bătrânelului escroc, pentru următoarele 29 de zile. 

„Învinuitul Mircea Chihaia a fost condamnat pentru înşelăciune cu file cec fără acoperire de către mai multe instanţe din ţară, inclusiv de către instanţa brăileană”, a declarat procurorul Cristiana Mălai.

„A fost condamnat pentru înşelăciune cu file cec fără acoperire de către mai multe instanţe din ţară, inclusiv de către instanţa brăileană”, procuror Cristiana Alexandra Mălai.