Bistriţa : Înmormântările se plătesc în rate
0Firmele de pompe funebre acceptă plata cheltuielilor de înhumare în mai multe tranş. O treime dintre clienţii firmelor de pompe funebre aleg servicii complete de înhumare, pe care le achită apoi în rate
Într-o perioadă definită prin constrângeri financiare, firmele găsesc fel de fel de soluţii pentru a supravieţui pe piaţă. Cum moartea nu vine niciodată anunţată, iar puţini sunt cei care pun banii la ciorap în astfel de situaţii, câţiva patroni din domeniul serviciilor funerare acceptă plata în mai multe tranşe, pentru ceremoniile de înhumare.
O treime dintre clienţi plătesc în rate
Radu Pinca are o afacere cu pompe funebre de şase ani şi spune că în jur de 30 la sută dintre clienţii săi sunt oameni care plătesc treptat pentru serviciile pe care le oferă firma sa. „Noi oferim toate serviciile aici. Preţurile sunt aceleaşi ca şi anul trecut, dar, în funcţie de caz, unele înmormântări depăşesc suma prevăzută în ajutorul acela de la stat. Când nu au bani, pot plăti şi după înmormânare, în mai multe tranşe“, spune administratorul firmei SC. Ultimul Drum SRL, Radu Pinca. Acesta adaugă că oamenii nu au un termen-limită pentru a plăti şi că totul merge pe încredere. „Singurul termen este să nu mor eu înainte să primesc banii“, glumeşte Pinca. Florica Stupinean este o bistriţeancă care a ales să plătească serviciile de înhumare în rate. „Fiul meu a murit într-un accident, acum o săptămână, şi vestea ne-a luat pe nepregătite. N-am avut niciun ban, am luat împrumut, să pot să îl înmormântez. E bine că firmele acceptă să plătim şi aşa. Mai ales cu criza asta, de unde să scoţi bani cu una cu două? Iar ajutorul de la stat nu ajunge întotdeauna pentru tot ce trebuie la o înmormânare“, spune femeia de 45 de ani.
Bistriţenii nu se uită la banii de înmormântări
Radu Pinca spune că oamenii sunt dispuşi să plătească destul de mult pentru un sicriu. „Chiar dacă e criză, bistriţenii nu sunt mai zgârciţi. Noi avem sicrie de la 250 la 2.500 de lei. De frică să nu zică lumea că nu au bani, oamenii cumpără sicrie mai scumpe. Aceştia preferă culorile de vişiniu şi neapărat lemnul de stejar, care rezistă până la 25 de ani“ , mai explică Pinca. Şi Radu Mititean, un alt administrator din domeniu, spune că sicriele mate nu se vând deloc. „Oamenii caută un sicriu cât mai lucios, eventual hexagonal. Nu se mai caută deloc acele sicrie simple, sociale, le numesc eu“, este de părere Mititean.