Vasilichia Grosu – cea mai veche profesoară de pian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesoară de pian de 29 de ani, dar în acelaşi timp, activează în formaţia „Epilog”, cu care în trecut a urcat pe scena Festivalului de muzică uşoară de la Mamaia. 

Vica Grosu, pentru că aşa este cunoscută de toată lumea, nu este originară din Teleorman, s-a născut în Constanţa, însă după ce a urmat Liceul de Artă „George Enescu”, din Bucureşti, a fost repartizată ca profesoară de pian la Şcoala Populară de Artă. „În toamna anului 1981 am ajuns în Teleorman, ca profesoară de pian la şcoala populară de artă. Deşi intenţiile mele au fost să stau aici doar şase luni, viaţa a luat o altă întorsătură. Şcoala a intrat pe autofinanţare şi a trebuit să înfiinţăm o formaţie de muzică uşoară şi să participăm la concursuri de muzică”, îşi aminteşte profesoara. Împreună cu alţi colegi, au înfiinţat trupa „Miraj 78”, cu care, la vremea aceea a mers în spectacole în tot judeţul. „Îmi amintesc că mergeam în spectacol la căminele culturale, cred că timp de doi ani, am străbătut judeţul în lung şi-n lat. Muzica noastră se auzea în toate localităţile”, mai spunea doamna Grosu.

Cu formaţia „Epilog” a cântat pe scena Festivalului de la Mamaia

Fiindcă erau tineri şi aveau aspiraţii mari, împreună cu câţiva colegi, au înfiinţat formaţia „Epilog”. „În anul 1984, am înfiinţat formaţia «Epilog» şi am participat la primele acompaniamente de la festivalul  „Ghiocelul de Aur”. De atunci, timp de 20, numai noi am acompaniat cu instrumentele soliştii înscrişi la acest festival”, povestea Vica Grosu. Momentul de lansare pe piaţa muzicală l-a cunoscut cu această trupă.  „Am cântat în toată ţara, în turnee şi chiar pe scena festivalului de la Mamaia. Mergeam în turnee împreună cu nume mari ale scenei muzicii uşoare româneşti, cu Gabriel Dorobanţu şi mulţi alţii”, a mai adăugat doamna Grosu.
În tot acest timp nu a renunţat nicio clipă la pasiunea sa pentru pian. „Atât eu, cât şi soţul meu, am fost angajaţi în tot acest timp la Şcoala Populară, unde am scos foarte multe cadre didactice, care acum sunt la rândul lor profesori de muzică. De asemenea, avem copii de la vârsta de 6 ani pe care îi promovăm la concursurile judeţene, interjudeţene şi naţionale”, mai povestea profesoara. O parte din elevii săi au ajuns oameni celebrii şi cântă în străinătate.”Avem o fată care acum este angajată la Filarmonica din Paris, o altă tânără activează la o filarmonică în Germania şi alta în Italia”, se mândrea profesoara.

De curând a înfiinţat un ONG, în comună învecinată Alexandriei

Vica Grosu locuieşte acum în comuna Nanov, care este situată chiar în vecinătatea municipiului. Aici a înfiinţat un ONG şi se dedică tinerelor talente din mediul rural. „Încercăm să ridicăm viaţa spirituală a comunei. Vrem să ne ocupăm mai mult de formarea şi educarea copiilor din mediul rural. Am înfiinţat chiar şi un grup de dansuri populare, care se numeşte «Plaiuri nanovene», cu care am participat la concursuri judeşene”, mai povestea Vica Grosu.

PROFIL
Născută: 7 octombrie 1960, la Constanţa
Studii: Universitatea „Spiru Haret”, Facultatea de Muzică, masterandă la pian
Familie: căsătorită, un copil

Ce-i place
„În place foarte mult marea. Am o fire mai melancolică. În place natura şi din acest motiv, mi-aş dori un concert în aer liber, într-un loc mai exotic”

Ce nu-i place
„Multe nu-mi plac. Nu-mi place neseriozitatea oamenilor şi minciuna. De asemenea, nu-mi plac manelele”

ÎNTREBĂRI
Este greu să lucrezi cu copii, să-i iniţiezi în tainele muzicii de calitate?
„Eu iubesc foarte mult copii. Cred în naivitatea lor şi în puterea lor de a înţelege viaţa, tocmai de aceea nu am renunţat niciodată la această meserie, de profesor. Cei mici sunt chiar sinceri şi se «modelează» foarte uşor, atâta timp cât au şi un mediu bun familiar”
Ce planuri de viitor aveţi?
„Vreau să reuşim să descoperim cât mai multe tinere talente, care să schimbe faţa judeţului. Vreau să cunoască şi tinerii ce însemană muzica bună”