Ministrul Agriculturii la Alba Iulia: participă la un târg de tradiţii româneşti şi se întâlneşte cu fermierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Daniel Constantin

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este prezent vineri la Alba Iulia pentru a participa la Târgul de Tradiţii Româneşti „În lada de zestre” şi pentru a se întâlni cu fermierii din Alba.

Prima ediţie a Festivalului de tradiţii româneşti – „Din lada de zestre”, care se desfăşoară în perioada 23-24 august în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, le oferă iubitorilor de tradiţii, dar şi turiştilor ocazia de a lua parte atât la spectacole de muzică populară, cât şi la demonstraţii de obiceiuri care se practicau în trecut sau se mai practică şi astăzi. La ora 10.00, la Sala Unirii se desfăşoară un simpozion naţional de etnografie şi folclor. La ora 13.30, ministrul Daniel Constantin va participa la o întâlnire cu fermierii din Alba, iar de la ora 16.00 este programată o conferinţă de presă la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Festivalul de tradiţii româneşti – „Din lada de zestre”  va avea loc pe parcursul a două zile reprezintă un eveniment cultural tradiţional, unde publicul albaiulian şi turiştii vor avea ocazia să vadă care este diferenţa dintre un spectacol folcloric şi o manifestare autentică românească. Iubitorii de tradiţii vor putea să afle cum se manifestau oamenii în satul tradiţional românesc, care erau obiceiurile pe care le practicau, ce înseamnă cântecul autentic şi cum anume a ajuns acesta să fie stilizat şi interpretat de cântăreţii de muzică populară.

Pentru acest eveniment au fost alese 12 grupuri şi ansambluri tradiţionale din mai multe judeţe care vor aduce din lada de zestre locală fragmente din viaţa satului românesc. În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care cuprinde judeţele Alba şi Mureş, în cele 10 protopopiate (Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Câmpeni, Blaj, Târgu Mureş, Reghin, Luduş, Sighişoara şi Târnăveni) există interes pentru promovarea şi valorificarea zestrei tradiţionale locale, prin implicarea directă a preoţilor.

De asemenea, organizatorii vor accentua nota tradiţională a evenimentului prin amenajarea în spatele Sălii Unirii a unei case tradiţionale realizate din împletituri de alun şi acoperită cu paie, casă realizată cu sprijinul meşterului popular Nicolae Comşa din Stremţ. De asemenea, pe lângă casă se va realiza şi un gard împletit din alun, care va marca curtea gospodăriei, iar casa va fi împodobită cu obiecte şi cusături tradiţionale din care nu va lipsi nici lada de zestre.