FOTO VIDEO Pădurea misterioasă din Munţii Trascău de unde s-a luat lemnul de stejar folosit la tâmplăria din Casa Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pădure de lângă Aiud, declarată rezervaţie naturală, surprinde prin peisajele spectaculoase şi sălbatice, mai ales în perioada toamnei. În zonele neumblate, fotografii surprind imagini care pot reprezenta oricând fundalul unui film de groază.

Rezervaţia naturală Pădurea Sloboda se află în partea vestică a Aiudului, pe dealurile din partea estică a Munţilor Trascăului, între aceştia şi culoarul Mureşului şi se întinde pe o suprafaţă de 20 ha. 

Aria protejată reprezintă un relief variat (văii, versanţi abrupţi, luminişuri, pajişti), acoperit în cea mai mare parte cu vegetaţie forestieră, alcătuită din specii arboricole în amestec de stejar, fag, gorun sau carpen şi specii de conifere în partea superioară a dealului. 

Pădurea a fost declarată rezervaţie botanică în 1969. ”Din punct de vedere ştiinţific, este specială deoarece conservă fragmente de ecosisteme forestiere specifice pentru partea de vest a Podişului Transilvaniei, remarcabile mai ales în partea de pădure ce se întinde de la cabana Sloboda până la păşunile locuitorilor din Rîmeţ. Se află în Dealurile Aiudului, la poalele estice ale Munţilor Trascău, la altitudini de peste 700 m. De fapt, este un ţinut piemontan, aşadar de tranziţie între Culoarul Mureşului şi Trascău, cu versanţi abrupţi şi văi adânci. Iar porţiunea cu arborete valoros este o alternanţă absolut impresionantă de gorun, făget, fag, carpen, încheiată cu o alee de molizi bătrâni, pe culmea dealului”, afirmă ghidul de turism, Florian Rareş Tileagă.

Pentru a ajunge la Sloboda se pelacă din Aiud, prin Aiudul de Sus, de unde continuă la stânga, pe DJ 107 I. Drumul rece prin satele Rîmeţ, Ponor, Bucium, până la Abrud. Dar pădurea e dincoace de toate aceste localităţi, astfel că accesul se face rapid şi uşor, fiind perfect atât pentru maşină şi motocicletă, cât mai ales pentru bicicletă sau mersul pe jos. Poziţia sa se integrează pe un traseu atractiv, care străbate zona de podiş a Aiudului, până la regiunea calcaroasă şi înaltă a Trascăului.

Potrivit unor informaţii, lemn de stejar din pădurea Sloboda a fost folosit pentru confecţionarea unei părţi din mobilierului şi tâmplăriei din Casa Poporului, în prezent Palatul Parlamentului. Pădurea reprezientă o ţintă pentru fotografi care vor să obţină imagini spectaculoase. În zonele rămase sălbatice, peisajele pot reprezenta oricând scena unui film de groază

Mai multe pentru tine:
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Pragul de frecvență al bolii. Un psiholog ne învață cum să ne ridicăm vibrația ca să evităm suferința
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”