Zghihara si Busuioaca de Bohotin, exclusivitatea viticultorilor din Husi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra Busuioaca de Bohotin nu va mai putea fi produsa, potrivit unui ordin al ministrului Agriculturii, decat in trei localitati din regiunea Husi, precum si la Pietroasa, in Buzau, unde ministerul

Celebra Busuioaca de Bohotin nu va mai putea fi produsa, potrivit unui ordin al ministrului Agriculturii, decat in trei localitati din regiunea Husi, precum si la Pietroasa, in Buzau, unde ministerul "autorizeaza", dar nu "recomanda" plantarea acestui soi de vita-de-vie. Ministerul Agriculturii a emis acest ordin pentru a zona soiurile de vita-de-vie recomandate si autorizate pentru cultura in areale viticole, ordin din care reiese ca teritoriul Romaniei este dominat de patru sortimente de vinuri rosii - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si Feteasca Neagra - si patru sortimente de vinuri albe - Sauvignon, Feteasca Alba, Pinot Gris si Traminer Roz. In Podisul Transilvaniei, la Jidvei, Blaj sau Apold, Ministerul Agriculturii recomanda in exclusivitate producerea vinurilor albe, in timp ce vinurile rosii domina in regiunea Dealu Mare. Producerea Tamaioasei romanesti - un vin alb si aromat - este si ea limitata la zonele Pietroasa, Stefanesti-Arges, Dragasani-Valcea, Segarcea-Dolj si Dealul Viilor-Mehedinti. In regiunea Cotnari, se va putea obtine Tamaioasa romaneasca, insa aceasta bautura nu va fi considerata "vin aromat". Cadarca, un vin rosu, va mai putea fi obtinuta doar de cultivatorii din Minis-Arad, in timp ce Majarca ramane exclusivitatea celor din Teremia. Terenurile nisipoase din sudul tarii - Dolj si Mehedinti - sunt singurele de pe care se va putea obtine Rkatiteli, un vin alb originar din Georgia, cultivat pe scara larga in statele fostei URSS. Podgoria Murfatlar are recomandate trei soiuri de vin rosu - Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon si Merlot, precum si Chardonnay si Sauvignon Blanc, ca vinuri albe. Tot in sud, va putea fi produs Sangiovese, un vin rosu, de origine italiana, a carui denumire ar putea fi tradusa "Sangele lui Jupiter" si care poate fi servit alaturi de pastele fainoase. Aici va fi cultivata si vita-de-vie pentru Alicante Bouschet, un vin rosu obtinut dintr-un hibrid dezvoltat la mijlocul secolului XIX de un cultivator francez. Localitatile Husi si Averesti vor detine exclusivitatea productiei Zghiharei de Husi, un vin alb, din care poate fi derivat si vinul spumant sau distilatul de vin (denumirile de sampanie sau coniac nu mai pot fi folosite, ele apartinand cultivatorilor francezi). Ministerul Agriculturii recomanda ca distilatele de vin sa fie produse la Apold, Husi, Panciu, Odobesti, Stefanesti, Diosig si Valea lui Mihai. Cotnariul va detine monopolul Francusei, Odobestiul pe cel al Plavaiei, iar Valea Calugareasca pe cel al vinurilor spumoase care sunt si aromate. Aceasta zonare s-a facut in baza prevederilor din Legea viei si vinului, dar ordinul Ministerului Agriculturii nu prevede sanctiuni pentru cei care nu-l vor respecta.