UPDATE Şeful „Marie Curie”, demis din funcţie. Acesta va ataca în instanţă decizia lui Eugen Nicolăescu
0Managerul Spitalului de Copii „Marie Curie” din Capitală a fost demis de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu ca urmare a „managementului defectuos”. Ulterior, Smărănache susţinea că nu va demisiona în condiţiile în care, în cursul zilei de ieri, ministrul Sănătăţii i-a sugerat medicului Gabriel Smărăndache să renunţe la funcţia pe care o ocupă.
UPDATE Managerul Spitalului „Marie Curie”, Gabriel Smarandache, aflat în concediu medical, va ataca în instanţă decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a-l demite, considerând acest gest un abuz. „Acum sunt în concediu medical. Când voi reveni la spital voi vedea ce scrie în decizie, apoi voi ataca în instanţă decizia ministrului Sănătăţii pe care o consider un abuz", a declarat Gabriel Smarandache.
Astfel, şeful spitalului nu poate fi demis, pe perioada în care este în concediu medical.
UPDATE Medicul Horaţiu Suciu de la Institutul de cardiologie din Târgu Mureş ar putea opera din octombrie, câteva zile pe lună, şi la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Capitală, potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministrul a anunţat că până la reluarea activităţii secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Marie Curie” la întreaga capacitate, ceea ce probabil se va întâmpla peste doi ani şi jumătate, a discutat cu doctorul Horaţiu Suciu de la Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş să dezvolte un program în cadrul căruia, din octombrie, să efectueze o operaţie pe lună la "Marie Curie", cu asistente specializate în terapie intensivă, pregătite de el.
Nicolăescu a mai spus şi că intenţionează să deschidă un registru al bebeluşilor cu suferinţe cardiovasculare care necesită operaţii pe cord.
UPDATE „Mai avem şi alte cazuri de neatingere a indicatorilor de performanţă. Este posibil să mai demit şi alţi manageri de spitale”, a mai spus Nicolăescu.
UPDATE Ministrul Sănătăţii a precizat că, în doi ani şi jumătate, Spitalul „Marie Curie” va funcţiona la capacitate maximă.
Daniel Buzatu a acceptat să fie manager interimar.
UPDATE „Ordinul de demitere se semnează astăzi. Concediul medical nu se aplică la chestiuni de management”, a adăugat Nicolăescu.
De asemenea, acesta a mai precizat că, din luna octombrie, Institutul Inimii de la Târgu-Mureş va veni să opereze, câteva zile pe lună, copii cu malformaţii la inimă.
UPDATE Managerul de la spitalul „Marie Curie” a fost demis.
„Am luat decizia demiterii ca urmare a managementului defectuos. Este unicul manager care nu are act adiţional la contractul de management”, a declarat astăzi ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.
În locul lui Gabriel Smărăndache a fost pus în funcţie Daniel Buzatu.
„Ocup acest post în urma unui concurs, nu sunt afiliat politic, singura mea afiliere este la profesia de medic, fiind dintre cei care au profesat atât în ţară, cât şi în străinătate. În cele din urmă am ales să lucrez în România. Din bună-credinţă, şi nu din lipsă de bun-simţ, pentru că nu am ce să-mi reproşez ca director de spital, nu voi demisiona”, a declarat Gabriel Smărăndache.
Totodată, managerul unităţii sanitare a precizat că deficienţele manageriale constatate de Nicolăescu în spital nu se datorează conducerii spitalului, ci „sunt generate de lipsurile dintr-un întreg sistem sanitar de stat, care din cauza subfinanţării cronicizate a rămas blocat în timp”, a mai spus Smărăndache.
„Nu numai că acest sistem nu a putut progresa, dar, din lipsa banilor, neputând remunera adecvat performanţa, a pierdut în ultimii ani şi foarte mulţi specialişti de valoare”, a completat medicul.
Probleme grave depistate la Spitalul „Marie Curie” din Capitală
Ministrul Sănătăţii a declarat că în urma mai multor controale dispuse şi a unuia făcut personal cu o echipă de la minister, a constatat că „managementul este sub orice critică, un management prost". El s-a referit la faptul că secţiile de chirurgie cardiovasculară şi de terapie intensivă neonatologie din spital, deşi dotate la standarde europene, nu sunt în funcţiune.
El a precizat că dacă managerul spitalului „va avea bun-simţ, îşi va da demisia”, dacă nu, va trebui să îl demită.
Ministrul Sănătăţii mai arăta că a constatat că o parte dintre problemele spitalului, unele chiar grave, în special cele legate de lipsa personalului de specialitate, cu preponderenţă asistenţi medicali, puteau fi rezolvate prin soluţii manageriale, în cadrul legal existent.
În urmă cu aproximativ o săptămână, profesorul Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie pediatrică din Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală a atras atenţia asupra faptului că, din lipsa personalului, secţia pe care o conduce ar putea fi închisă pe perioada verii, când asistentele şi infirmierele au concediu.
„Aduci asistenţi medicali şi doctori în aceste secţii, dar după câteva luni în care nu faci nimic, doctorii pleacă, iar asistentele sunt mutate în alte secţii. Asta înseamnă dezinteres total”, spunea Nicolăescu.
Potrivit medicului Smărăndache, toate posturile vacantate în ultimul an au fost scoase la concurs conform legii, după existenţa unui buget şi în urma aprobării Ministerului Sănătăţii.
„Concret: bugetul a fost definitivat în lunile mai - iunie, iar posturile au fost publicate la sfârşitul lunii iunie. În acest moment se desfăşoară concursurile pentru ocuparea legală a posturilor de asistent medical şi infiermiere. Motivul pentru care compartimentul de chirurgie cardiacă nu funcţionează încă este acela că nu există medici anestezişti. Posturile au fost scoase la concurs de mai multe ori în ultimii doi ani, dar din cauza remuneraţiei precare oferite de sistemul sanitar din ţara noastră, nu a existat nici un candidat înscris. Trebuie precizat că se cautau medici cu specialitatea de anestezie şi terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculară la copii. Pe cale de consecinţă, medicul chirurg, cu greu convins să vină în ţară, a demisionat”, a mai spus Smarandache.
Smărăndache: „Indicatorii medicali ai spitalului au crescut în ultimii trei ani”
Managerul Spitalului "Marie Curie" a precizat că prevederile legale au fost întotdeauna respectate fără nicio abatere, iar posturile vacante au fost scoase la concurs ori de câte ori au existat, cu aplicarea legii şi cu aprobarea Ministerului Sănătăţii.
„Dacă managementul este sub orice critică, un management prost, cum spune domnul ministru, atrag atenţia că urmare a acestui «management defectuos», indicatorii medicali ai spitalului au crescut în ultimii trei ani şi spitalul a ajuns să asigure asistenţă medicală de vârf pentru peste 25.000 de copii în anul 2012. Toate acestea s-au facut cu eforturile personalului medical, în condiţiile constrângerilor bugetare din anii trecuţi”, a adăugat Smarandache.
Acesta a mai spus că, tot în ultimii trei ani, spitalul a fost vizitat de numeroase delegaţii străine, printre care ministrul Sănătăţii din China, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, care au apreciat felul cum arată spitalul şi nivelul actului medical.
„În urma acestor aprecieri, spitalul a primit donaţii şi grant-uri de la aceştia, care au fost utilizate pentru dotarea Spitalului «M. S. Curie»”, a precizat managerul Spitalului "Marie Curie".
Pe aceeaşi temă:
Ministrul Sănătăţii critică managementul spitalului „Marie Curie”
După ce şeful secţiei de ortopedie pediatrică de la spitalul „Marie Curie” din Capitală a anunţat joi că clinica ar putea fi închisă peste vară din cauza lipsei de personal, ministrul Sănătăţii a avut vineri o discuţie cu managerii spitalului. În urma întrevederii, Nicolăescu a explicat că situaţia neplăcută este efectul managementului defectuos al spitalului, arătându-se deci profund nemulţumit de conducere.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu i-a cerut managerului Spitalului „Marie Curie“ din Capitală, Gabriel Smarandache, să-şi înainteze demisia până marţi, altfel îl va demite, apreciind că managementul acestei unităţi este „sub orice critică“.
Clinica de ortopedie pediatrică de la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală este în pericol de a fi închisă pe perioada verii, din lipsa de personal. Aşa a declarat astăzi profesorul Gheorghe Burnei, şeful secţiei.