Topirea gheţarilor, o eroare ştiinţifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheţarii din Himalaya nu sunt în pericol

Avertizarea potrivit căreia schimbările climatice vor determina topirea până în anul 2035 a gheţarilor de pe Himalaya va fi retrasă, deoarece Organizaţia Naţiunilor Unite, organismul care a certificat această atenţionare, a comis o serie de greşeli ştiinţifice, arată cotidianul britanic „The Times“.

În urmă cu doi ani, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a dat publicităţii un raport de referinţă, care se presupunea că include cele mai detaliate cercetări despre impactul încălzirii globale. Una dintre ideile principale a susţinut că gheţarii lumii se topesc atât de repede, încât peste 35 de ani cei formaţi pe crestele munţilor Himalaya nu vor mai exista.

Citiţi şi:

Gheaţa care arde Planeta cu metan

Nivelul oceanelor, în creştere

Au fost falsificate datele care arată că activitatea umană a cauzat încălzirea globală?

Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că povestea din spatele avertismentului a avut la bază o ştire publicată de către revista ştiinţifică britanică „New Scientist" cu opt ani înaintea raportului din 2007 al IPCC. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că ştirea respectivă a avut la bază, la rândul ei, un scurt interviu telefonic acordat de către Syed Hasnain, un cvasicunoscut cercetător indian, care atunci preda la Universitatea Jawaharlal Nehru din Delhi.

Hasnain însuşi a recunoscut că ceea ce a susţinut a fost o „speculaţie" fără temei ştiinţific. Articolul din „The Times" notează că, dacă se confirmă, aceasta ar fi cea mai gravă eroare din istoria cercetării climatice, cu atât mai mult cu cât IPCC a fost creat pentru a oferi liderilor mondiali cel mai profesionist sfat, bazat pe cercetări ştiinţifice. Profesorul Murari Lal, care a supervizat capitolul despre gheţari din raportul IPCC, recomandă să se renunţe la el.

„Dacă Hasnain spune în mod oficial că nu a susţinut niciodată această idee sau că presupunerea este eronată, atunci recomand ca afirmaţia despre gheţarii din Himalaya să fie înlăturată din viitoarele rapoarte ale IPCC", precizează profesorul.